Članak

Milovanović: Optuženi naredio paljenje kuća

4. Aprila 2018.13:47

U iskazima koji su pročitani u nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Srebrenici, svjedokinja Tužilaštva BiH je navela da je Slavko Milovanović naredio paljenje kuća u selu Rešagići u maju 1992. godine.

Ahmija Delić, koja zbog lošeg zdravstvenog stanja nije mogla svjedočiti u sudnici, u iskazu je rekla da je 8. maja 1992. vidjela dolazak vojnika u Rešagiće i ubrzo potom je čula pucnjavu. Nakon toga je otišla u podrum kuće Amira Junuzagića, gdje su bile žene i djeca iz sela. Tokom boravka u podrumu, izjavila je, i dalje je čula pucnjavu.

“Vojnici su počeli paliti kuće. Čula sam: ‘Slavko, hoću li paliti?’, a potom: ‘Pali, Dragane.’ Slavka Milovanovića poznajem, išli smo zajedno u školu. Sigurna sam da je on naredio paljenje kuća, a Dragan Nikolić zapalio… Po glasu sam prepoznala Slavka, bio je u rezervnom sastavu policije”, navela je Delić u iskazu.

Slavko Milovanović, bivši pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Skelani, optužen je da je 8. maja 1992. učestvovao u napadu na selo Rešagići i naredio paljenje kuća, iz kojih su žene i djeca bili primorani izaći.

Prema navodima svjedokinje Delić, kuća u kojoj su boravili žene i djeca zapaljena je, a njih je počeo gušiti dim. Na vrata podruma, kako je kazala, došli su muškarci, komšije i zajedno su otišli u pravcu njive, a nakon toga su pobjegli u Dobrak. Prilikom bježanja, kako je navela, vidjela je da je zapaljena i njena kuća. Tog dana je, prema njenoj izjavi, ubijeno deset osoba, a tijela nikada nisu pronađena.

Suđenje se nastavlja 7. maja.

Emina Dizdarević Tahmiščija