Članak

Muminović i ostali: Susreti s optuženim u vojnoj kuhinji

27. Marta 2018.15:36
Svjedok Državnog tužilaštva kazao je na suđenju za zločine u Sarajevu da su optuženi Samir Kešmer i Mirsad Menzilović bili vojno angažovani i da ih je viđao 1993. godine.

Fikro Spahić je ispričao da je do augusta 1993. bio komandir isturenog odjeljenja Armije BiH (ABiH) na liniji odbrane u mjestu Menjak kod Vogošće. Kazao je da optužene Kešmera i Menzilovića poznaje jer su odrasli na Menjaku, gdje ih je tokom rata viđao u zajedničkoj vojnoj kuhinji.

“Ko god se tu zadesio morao je biti vojno angažovan, pa tako i njih dvojica… Njihove porodice po mom saznanju su bile u Velešićima”, dodao je svjedok.

Za ratni zločin počinjen u Velešićima, uz Kešmera i Menzilovića, optužen je i Elvir Muminović, bivši pripadnici ABiH. Tužilaštvo BiH im na teret stavlja da su u maju 1993. silovali i seksualno zlostavljali maloljetnu osobu, nanijevši joj teške fizičke i psihičke povrede.

Prema optužnici, Muminović je naoružan pištoljem na ulici prišao djevojci srpske nacionalnosti, prisilno je zarobio i odveo u jedan stambeni objekat, gdje su optuženi počinili višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve.

Svjedok Spahić je potvrdio da je prva borbena linija na Menjaku prolazila pored kuća od Kešmera i Menzilovića, dok je u Kešmerovoj kući bila spavaonica za vojsku, a pored vojna kuhinja. Kako je rekao, s Kešmerom je nakon augusta 1993. jednom ili dva puta bio na smjeni, dok s Menzilovićem nije imao kontakt.

Izjavio je da Menzilović nije bio s njim na liniji i straži, te da mu nije poznato da li se vodio kao pripadnik ABiH.

Svjedok je također rekao da mu nije poznato jesu li Kešmer i Menzilović služili vojni rok ili bili na nekoj obuci, pojasnivši da ako neko nije znao rukovoditi oružjem da bi ih stariji vojnici podučili.

“Za moje razmišljanje ko god je bio tu morao je izaći na stražu, između ostalih i maloljetnici. Iz straha ideš. Kod Kešmera i kod ostale djece sam u kuhinji vidio oružje. Prije augusta 1993. sam mogao viđati oružje kod njih”, naveo je Spahić.

Suđenje će se nastaviti 10. aprila.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija