Članak

Andabak i ostali: Potvrđena presuda za zločine u Livnu

19. Marta 2018.16:00
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Muamir Jašarević i Sead Velagić osuđeni na ukupno dvije i po godine zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima počinjen u Livnu, dok je Zdenko Andabak oslobođen.

Esad Fejzagić, Andabakov branilac, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN BiH) da je prvostepena presuda iz juna 2017. godine u cijelosti ostala ista. Tom presudom Sud je oslobodio Andabaka, a Jašarevića osudio na godinu i šest mjeseci zatvora kao izvršioca i saizvršioca u nečovječnom postupanju prema dvojici zatvorenika i mučenju jednog. Velagić je osuđen na godinu dana zatvora kao saizvršilac nečovječnog postupanja prema dvojici zatvorenika u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”.

Prvostepeno vijeće nije našlo dokazanim da su Jašarević, Andabak i Velagić učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, i da isti nije počinjen na području Livna, te u nasilnom preseljenju srpskog stanovništva, nezakonitom zatvaranju i doprinošenju sistemu zlostavljanja.

Prema presudi, u Livnu se nije desio širok i sistematičan napad usmjeren prema srpskom stanovništvu, dok je analizom utvrđeno da je postojao sukob između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Vojske Republike Srpske (VRS).

Vijeće nije našlo dokazanim ni da su Andabak i Jašarević imali naredbodavnu ulogu i funkcije kako je to Tužilaštvo BiH navelo u optužnici.

Andabak je i u odvojenom postupku pravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene u Grborezima kod Livna.

Džana Brkanić