Članak

Nanić i ostali: Podlegao u hotelu “Radoč”

12. Marta 2018.17:05
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Bužimu, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da su ga u martu 1995. godine trojica vojnih policajaca udarala po cijelom tijelu.

Jasmin Abdić je kazao da je početkom maja 1995. zarobljen zajedno s nekoliko civila na lokalitetu Latića Glavica (općina Velika Kladuša). Zarobili su ih, kako tvrdi, pripadnici jedinice “Gumeni” i odmah su ih počeli udarati. Odvedeni su u nekoliko objekata, da bi na kraju,  prema svjedoku, bili prebačeni u motel “Radoč” u Bužimu, gdje ih je dočekao izvjesni Medica, a potom su se pojavili vojni policajci.

Od tih policajaca, svjedok je kazao, da poznaje Vahida Bajraktarevića, Samira Isakovića i “Živicu”.

“Počeli su nas udarati. Nas pet je bilo, svakoga su udarali. Palicama, držačem od metle, sandukom za municiju… Vahid i Samir Isaković su tukli Derviša Ponjevića. On je podlegao. Vidio sam ga kako umire. On je pretučen došao u Bužim”, pojasnio je Abdić.

Svjedoka su najviše udarali, kako je dodao, Bajraktarević, Isaković, “Medica” kao i “Živica”, opisavši da su udarci bili po cijelom tijelu. U motelu “Radoč”, rekao je da je bilo i vojnik srpske nacionalnosti, koji je također podlegao nakon maltretiranja. “Njegovo tijelo vidio sam zamotano u plastičnoj foliji”, kazao je Abdić.

On je svjedočio na suđenju Zijadu Naniću, Esadu Kudeliću, Vahidu Bajraktareviću, Senadu Salkiću, Hasanu Mustafiću, Nedžadu Bapiću te Samiru i Huseinu Isakoviću, koji su optuženi da su u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

U optužnici se navodi da je Nanić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Kudelić komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

S njima je optužen i Muhamed Alešević, ali je postupak u odnosu na njega razdvojen. S tim da, kada budu ispitivani zajednički svjedoci, bit će prisutni Alešević i njegova Odbrana.

Zaštićeni svjedok S-1 je ispričao da je kao pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) zarobljen 16. novembra 1994. i odveden u podrumske prostorije hotela u Bužimu. Tu su ih, kako je rekao, čuvali vojni policajci Kudelić, Bajraktarević i Mustafić.

Iz ćelije u kojoj je bio zatvoren, svjedok je kazao da je čuo kako tuku vojnika srpske nacionalnosti. Kada se buka stišala, svjedok tvrdi da je Mustafić ušao kod njega i još jednu osobu zovnuo da pretresu tijelo tog vojnika i očiste krv.

“Mustafić je imao zavrnute rukave, zadihan je bio. Kada sam izašao vidio sam tijelo. Krv je bila oko leša”, pojasnio je S-1.

Tokom zatočeništva, svjedok je kazao da mu je Kudelić dosta pomagao, donoseći od kuće hranu. Nije mu poznato da li je nekoga tukao. Tokom ispitivanja svjedoka, javnost je nekoliko puta bila isključena zbog zaštite njegovog privatnog života.

Suđenje se nastavlja 26. marta.

Emina Dizdarević Tahmiščija