Članak

Akeljić i ostali: U “Crnoj kući” disciplina na nivou

12. Marta 2018.14:50
U Sudu Bosne i Hercegovine, svjedok Odbrana Šabana Haskića i Hazima Patkovića ustvrdio je da mu se zatvorenici hrvatske nacionalnosti nisu žalili da su tučeni dok su bili zatvoreni u “Crnoj kući” u Kruščici (općina Vitez).

Bivši vojni policajac Neir Hurem je kazao da je, zajedno s kolegama, u ljeto 1993. bio smješten u “Crnoj kući”, gdje su bili zatvoreni pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Anto Šarić, Goran Stupar i braća Križanović.

“Imao je Anto Šarić povrede. Zadobio ih je vjerovatno kad su ga privodili pripadnici 325. brigade”, rekao je Hurem.

On je naveo da su zatvorenici obavljali radove, ali da nisu išli na kopanje na prvu liniju. Naglasio je da su se hranili i obavljali higijenu isto kao i vojni policajci. Hurem je istakao i da je u “Crnoj kući” disciplina bila “na nivou” te da nije bilo točenja alkohola.

“Nismo ih tukli, stvarno”, kazao je svjedok za zatvorenike, napomenuvši kako nema saznanja da je to činio Haskić, koji u to vrijeme nije imao bijeli opasač niti pištolj.

Hurem je naveo da je čuo kako je Stupar imao povrede na nozi, koje je zadobio prilikom dolaska u “Crnu kuću”, kao i da nema saznanja da se braći Križanović nešto neugodno desilo tokom boravka u tom objektu. Za optuženog Patkovića svjedok je potvrdio da je u vrijeme dovođenja Križanovića često odlazio kući.

Prema svjedoku, optuženi Šemsudin Đelilović je bio pratilac komandanta bataljona i nije dugo boravio u “Crnoj kući”. Negirao je da je Đelilović u njegovom prisustvu nekoga maltretirao.

Minet Akeljić, Šaban Haskić, Senad Bilal, Hazim Patković i Šemsudin Đelilović optuženi su da su u periodu od jula do novembra 1993. učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako stoji u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici iste jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici. Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Muris Trako, svjedok Odbrane Haskića, rekao je da se ratna bolnica koju je vodio nalazila prekoputa “Crne kuće”, te da je pružao ljekarsku pomoć zatvorenicima iz tog objekta.

Prema Trakinom svjedočenju, Stupar je tretiran u ratnoj bolnici, a ne u stacionaru. “Nemoguće je da je neko manipulisao njegovim tretmanom”, dodao je svjedok, koji je ranije dao iskaz u korist Tužilaštva BiH.

Stupara je, pojasnio je, dovela Vojna policija, a “gospodin Akeljić je bio u blizini”.

Za mladića Miroslava Bobaša, Trako je posvjedočio da su mu rane obrađene i da je isti dan evakuisan u bolnicu u Travnik.

Suđenje će se nastaviti 19. marta.

Lamija Grebo