Članak

Pažin i ostali: Premlaćivanje u “Koštanoj bolnici”

8. Marta 2018.16:13
Na suđenju za zločine počinjene u Stocu, svjedok Državnog tužilaštva prisjetio se kako je premlaćivan u “Koštanoj bolnici” nakon što su ga u septembru 1993. godine uhapsili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Zaštićeni svjedok “A” – koji je iskaz dao iz druge prostorije uz distorziju lika – kazao je da se, s još nekoliko osoba, skrivao u šumi od početka jula do sredine septembra 1993. godine, kada su ih pripadnici HVO-a zarobili.

“Kada smo došli, smjestili su nas u hodnik bolnice, s glavom okrenutom prema zidu i podignutim rukama uza zid. Ibru Razića su odveli. Tu smo bili premlaćivani. Udarali su nas nogama, rukama. Nismo mogli vidjeti ko to radi jer smo bili okrenuti ka zidu”, rekao je svjedok.

Naveo je i da su uslovi u “Koštanoj bolnici” bili “nikakvi, samo beton i voda”, te da su od hrane tek nakon tri ili četiti dana dobili hljeb podijeljen na 18 dijelova.

Svjedok je kazao da je kasnije doveden u prostoriju do one u kojoj se nalazio Razić, jer je čuo glasove, a potom je uveden u istu prostoriju.

“Ibru ne možeš prepoznati, bio je modar i leži na podu. Tu su bili Ante, Dragan, Josip i Vide Krešić. Rečeno nam je: ‘Ukoliko Ibrahim kaže gdje je Ivan zakopan, bit će vam lakše.’ Mislili su da Ibro zna”, izjavio je svjedok.

Dodao je i da su tjerani da žice od telefona stavljaju na Ibrine uši kako bi ga udarila struja, nakon čega je Razić u jednom trenutku spomenuo Risovaču.

“Sjeli smo u ‘stojadin’, koji je bio Jozin ili Vidin, da idemo na lokalitet Masline s bojovnicima HVO-a. Išlo smo po šumi i kopali, nije ništa nađeno”, rekao je svjedok.

Kako je kazao svjedok, poslije su vraćeni u “Koštanu bolnicu”, gdje je i on bio premlaćen, slomljeni su mu gornja vilica, zubi i rebra, a ima i ožiljak na usni.

“Udarali su nogama, rukama, puškama… Ostajemo tu sedam dana”, rekao je svjedok.

Vide i Josip Krešić, bivši pripadnici HVO-a, optuženi su da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u “Koštanoj bolnici” u Stocu. Zajedno s njima optuženi su Mile Pažin i Ivica Marković, da su, kao pripadnici HVO-a, hapsili, fizički i psihički maltretirali civile, žene, djecu i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Branko Šotra” u Crnićima, a koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan Mahali.

Odbrana je svjedoku predočila nekoliko iskaza u kojima nije spomenuo optužene Vidu i Josipa Krešića, na šta je svjedok odgovorio da jeste, koliko se sjeća, jer su i oni bili tu, ali da nema objašnjenja zašto nisu navedeni.

Nastavak suđenja će biti određen naknadno.

Haris Rovčanin