Članak

Radaković i Pejić: Zatražena oslobađajuća presuda

6. Marta 2018.17:04
Odbrana Gorana Pejića zatražila je u završnoj riječi da njihov klijent bude oslobođen krivice za zločine na području Prijedora, kazavši da je Tužilaštvo BiH sprovelo “pogrešnu i lošu istragu”.

Advokat Savan Zec je rekao da je istraga pokazala da ne važe više elementi pravila istražnih metoda, tehnike ni principa.

“Istraga od 1992. godine do 2009. godine nije dala nikakav rezultat i onda jednog dana u nekoj kafani sjede svjedok S-1 i istražilac Bahrudin Džamdžić i uz piće riješe kompletan predmet. Čudne su to istrage. Poslije toga sve je bilo razrada i priprema optuženice”, rekao je Zec i dodao da su S-1 i Džamdžić “očigledno izvršili krivično djelo davanja lažnog iskaza”.

Istina o ubistvu porodice Ećimović, prema riječima advokata Zeca, bitna je optuženom Pejiću jer je na njega bačena ljaga.

Za ubistvo civila u naselju Tukovi kod Prijedora, zajedno s Pejićem optužen je i Milorad Radaković. Prema optužnici, oni su 13. juna 1992. sa svjedokom S-1 došli u Tukove, u blizinu kuća porodice Ećimović. Bili su naoružani automatskim puškama, a jedan od optuženih je u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović. Prema Tužilaštvu, preživjelo je samo dvoje djece.

Optuženi su potom, kako stoji u optužnici, otišli u drugu kuću Ećimovića, gdje su obojica pucali i ubili još dva člana porodice. Prema Tužilaštvu, preživjelo je samo dvoje djece.

Zec je rekao kako je izvedenim dokazima van razumne sumnje utvrđen identitet osobe koju svjedoci zovu Ledeni i da je riječ o Radenku Stevkoviću.

“Radi se o katastrofalnoj promaški identiteta”, rekao je Zec.

Odbrana je navela da je nesporno utvrdila kako je svaka riječ svjedoka S-2 o optuženom najobičnija laž, ali da nije utvrdila ko je od njega tražio da laže o Pejiću. Zec je istakao i da se S-2, koji je ustvrdio da je Pejić osoba s nadimkom Ledeni, odjednom pojavio da pomogne kada se Tužilaštvo BiH našlo u problemu.

Nastavak završne riječi Pejićeve Odbrane zakazan je za 20 mart.

 

Lamija Grebo