Članak

Ratković: Zlostavljanje pred devetogodišnjom kćerkom

Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Vuku Ratkoviću prisjetio se kako je njegova supruga maltretirana tokom rata u Višegradu.

Zaštićeni svjedok VR-2 je izjavio da je u maju 1992. sa sinom napustio Višegrad i otišao u Srbiju, a potom za Njemačku. Kako je kazao, u Višegradu su ostale njegova supruga VR-1 i devetogodišnja kćerka.

Prema svjedoku, suprugu prvi put viđa dvije godine kasnije u Njemačkoj. Rekao je da ne može opisati tadašnje stanje svoje supruge, koja je spominjala ime Vuka Ratkovića.

“Pred curicom od devet godina siluješ je i tučeš je… Samo mi je to rekla. U detalje nisam ulazio. Kćerka i danas ide na liječenje… Ta situacija se odrazila na naš brak. Pila je tablete za smirenje”, kazao je svjedok.

Ratkoviću se stavlja na teret da je, kao pripadnik Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u više navrata mučio, zlostavljao, silovao i premlaćivao žensku osobu srpske nacionalnosti.

Zaštićeni svjedok VR-3 je ispričao da je VR-1 upoznao u maju 1992. godine, kada su počeli zajedno da rade u fabrici u Višegradu.

“Dok sam radio s VR-1, njeno psihičko stanje je bilo teško. Bila je rasijana, nervozna. Jedno jutro je rekla da su sjedili i maltretirali je. Spominjala je ime Vuk, a poslije sam saznao da je Ratković. Kažu da su je uznemiravali, navodili je na seksualni odnos”, izjavio je svjedok.

Posvjedočio je da je Ratkovića upoznao kada je počeo rat, te rekao da je optuženi nosio dugu crnu kosu i da je bio krupan i visok, obučen u vojničku uniformu. Također, kako je kazao, viđao ga je na ulici, u ugostiteljskim objektima i nekoliko puta je dolazio u fabriku.

Suđenje će se nastaviti 26. marta.

Emina Dizdarević Tahmiščija