Članak

Đojić: Zatraženo ukidanje presude za silovanje u Odžaku

28. Februara 2018.12:52
Iznoseći žalbu na presudu kojom je Jozo Đojić osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja počinjenog 1992. u Odžaku, Odbrana je zatražila da se presuda ukine i preinači, uz tvrdnju da su iskazi svjedoka Državnog tužilaštva bili kontradiktorni.

Đojićev advokat Kenan Ademović zatražio je da Apelaciono vijeće preinači presudu te dodao da Tužilaštvo BiH “nije van razumne sumnje dokazalo” da je njegov klijent odgovoran za silovanje u Odžaku. On je istaknuo da su iskazi oštećene i njene sestre kontradiktorni.

“Oštećena je izjavila dva puta da je silovana sredinom augusta 1992. godine, a iz materijalnih dokaza proizlazi da se Hrvatsko vijeće obrane (HVO) povuklo iz Odžaka u julu 1992. godine, kada je Vojska Republike Srpske (VRS) ušla u Odžak”, kazao je Ademović.

On je dodao kako je oštećena navela da je silovana u špajzu na klupi, dok je njena sestra rekla da je silovana na podu.

Prvostepeno vijeće Suda BiH osudilo je Đojića, bivšeg pripadnika 102. brigade HVO-a, za silovanje jedne ženske osobe, čiji je iskaz Sudsko vijeće ocijenilo “vjerodostojnim, uvjerljivim i tačnim”.

Tužilac Miroslav Janjić kazao je da su oštećena, njena sestra i svekrva ključni svjedoci, i da su činjenice “identično opisivale”.

“Iskazi ključnih svjedoka u pogledu odlučnih činjenica su potpuno homogeni. Oštećena i njena sestra na isti način opisuju dolazak Joze Đojića”, rekao je Janjić.

On je naglasio da su oštećena i njena sestra bile sigurne u pogledu identiteta optuženog.

“Jozo Đojić uzima malo dijete od godinu dana i baca ga od zid, dijete plače i u tom trenutku odvode oštećenu”, kazao je Janjić i istakao da presuda od šest godina zatvora treba biti potvrđena.

Apelaciono vijeće naknadno će donijeti odluku.

Albina Sorguč