Članak

Tasić i ostali: Optuženi prinudno mobilisan

22. Februara 2018.16:10
Na suđenju za ratni zločin počinjen u Višegradu, svjedok Odbrane Petra Tasića je kazao da je u julu 1992. Vojna policija odvela optuženog jer se nije odazivao pozivima za mobilizaciju.

Svjedok Pantelije Stikić je rekao da su on i Tasić dobijali pozive za mobilizaciju, ali se nisu odazivali. Nakon toga je čuo da je 10. ili 11. jula 1992. Tasića odvela Vojna policija iz Višegrada. Stikić tvrdi da tokom rata nije bio na području sela Dobrun (općina Višegrad).

Kako je naveo svjedok, optuženi je radio na željeznici u Štrpcima (općina Rudo) i to na liniji Priboj – Užice.

Petar Tasić je optužen zajedno s Momirom i Mirkom Tasićem da su u junu 1992. učestvovali u prisilnom nestanku šest žrtava bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno uhapsili, mučili i zlostavljali, a zatim odveli u pravcu Užica, nakon čega im se gubi svaki trag.

Momir i Mirko Tasić su optuženi i za silovanje dvije osobe. Prema optužnici, Momir i Petar Tasić su bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), a Mirko Tasić pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Višegrad.

Na ovom ročištu Odbrana Petra Tasića je uložila i set materijalnih dokaza, među kojima su i tri poziva na mobilizaciju, kojima se dokazuje da se optuženi nije odazivao te da je prinudno mobilisan od Vojne policije.

Tužilaštvo je na ove dokaze uložilo prigovore zakonitosti, relevantnosti i autentičnosti.

Uloženi su još i dokumenti kojima se dokazuje da je Tasić 1992. godine radio u Srbiji. Također je uloženo i uvjerenje o prebivalištu kojim se dokazuje da je optuženi još 1990. bio prijavljen na adresi u Štrpcima (općina Rudo).

Suđenje će se nastaviti 15. marta saslušanjem tri svjedoka Odbrane Mirka Tasića.

Lamija Grebo