Članak

Janjić: Optuženi “sigurno zna” gdje su pobijeni ljudi

22. Februara 2018.17:04
Zaštićena svjedokinja Državnog tužilaštva izjavila da je optuženi Dragan Janjić u policijsku stanicu u Miljevini kod Foče zatvorio B-1, koja je po povratku bila “izgubljena, crvena i izlomljena”.

Svjedokinja B-2 rekla je da su joj muž i sin odvedeni 9. juna 1992. godine na “informativni razgovor” s kojeg se nikada nisu vratili. Navela je da je jednom pitala Dragana Janjića za muža i sina, na što je on odgovorio da su “na sigurnom”.

Prema njenim riječima, nekoliko dana nakon odvođenja, na njena vrata je zakucao Dragan Janjić i tražio da njena snaha B-1 pođe s njim u policijsku stanicu na ispitivanje. B-2 dodaje da nije dala da B-1 pođe s njim, nakon čega se Janjić još dva puta vratio na njihova vrata i rekao da ujutru svi ukućani dođu na ispitivanje.

Narednog dana, kako je navela svjedokinja, s djecom i snahom otišla je u policijsku stanicu u kojoj ih je dočekao Janjić. Kako je kazala, nju je s djecom zatvorio u jednu sobu, a snahu odveo sa sobom, da bi se vratio nakon sat vremena i rekao joj da ide kući s djecom.

“Vidjela sam B-1 kako trči niz stepenice koje vode u policijsku stanicu. Pala je, za njom je istrčao Dragan, uzeo je za ruke i vratio je nazad… Dolazi snaha, ružno je izgledala, sva izgubljena, sva crvena, izlomljena. Pitala sam je šta se desilo, samo mi je rekla što je pitam kada znam šta joj se desilo”, kazala je B-2.

Svjedokinja je rekla da je Miljevinu napustila 3. septembra 1992., zajedno s B-1, a da je autobus u kojem su prevezene u fiskulturnu salu “Partizan” u Foči obezbjeđivao Janjić.

Tužilaštvo BiH tereti Janjića da je u augustu 1992. godine silovao zaštićenu svjedokinju B-1 u policiskoj stanici u Miljevini, pri čemu ju je udarao i prijetio joj. Janjić, bivši pripadnik policije iz Miljevine, prema optužnici u maju i junu 1992., učestvovao je i u nezakonitom hapšenju više od 20 muškaraca nesrpske nacionalnosti s područja Miljevine.

Na ovom ročištu iskaz je dala i zaštićena svjedokinja B-3, koja je navela da je u aprilu 1992. Janjić s Draganom Govedaricom na megafon iz auta govorio nesrpskom stanovništvu da ne izlaze i ne napuštaju svoje stanove.

B-3 je istakla da u odvođenju njenog supruga nije učestvovao Janjić, ali da sigurno zna gdje su pobijeni svi ti ljudi.

Svjedokinja je rekla da je za silovanje B-1 čula od svoje majke, a da joj je i sama B-1 to potvrdila kada su izašle iz Miljevine.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. mart.

 

Ajla Gežo