Članak

Radaković i Pejić: Došli do istine

20. Februara 2018.17:02
Odbrana Milorada Radakovića zatražila je od Sudskog vijeća da njihov branjenik bude oslobođen optužbe za ubistvo pet članova porodice Ećimović počinjeno 13. juna 1992.

u mjestu Tukovi kod Prijedora.

Odbrana se na početku iznošenja završne riječi zahvalila Sudskom vijeću na fer i korektnom suđenju, kazavši da se došlo do istine, a to je da optuženi Milorad Radaković nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Za ubistvo civila u naselju Tukovi kod Prijedora, zajedno s Radakovićem optužen je i Goran Pejić. Prema optužnici, oni su 13. juna 1992. sa svjedokom S-1 došli u Tukove, u blizinu kuća porodice Ećimović. Bili su naoružani automatskim puškama, a jedan od optuženih je u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović. Prema Tužilaštvu, preživjelo je samo dvoje djece.

Optuženi su potom, kako stoji u optužnici, otišli u drugu kuću Ećimovića, gdje su obojica pucali i ubili još dva člana porodice. Prema Tužilaštvu, preživjelo je samo dvoje djece.

Branilac Siniša Dakić je istakao da Tužilaštvo BiH nije pravilno dokazalo postojanje bitnih elemenata zločina protiv čovječnosti, kao ni napad na mjesto Tukovi. “Niko od svjedoka nije utvrdio da se desio napad na civile u Tukovima”, rekao je Dakić.

Govoreći o ubistvu porodice Ećimović, naveo je da je evidentno da je to ubistvo izvršeno kao individualni čin i da je 14. juna 1992. obavljen uviđaj i istraga o tome, kao i da je greška Tužilaštva što nije na vrijeme izuzelo taj predmet iz Suda u Prijedoru.

Prema Odbrani, veliki broj svjedoka je saslušan u vezi s ubistvom porodice, ali se optužnica zasniva samo na iskazu svjedoka S-1. Kako je rekao, on je siguran da S-1 ne prolazi test pouzdanosti, smatrajući da je tokom davanja iskaza pokazivao nelagodu i nepouzdanost.

“Njegova uloga je na granici samooptuženja i saučesništva i zbog toga mu je dat pravni savjetnik. Njegov iskaz je nelogičan, nejasan i ne može se provjeriti”, izjavio je Dakić, dodavši da je svjedok S-1 pogrešno opisao vrijeme i mjesto izvršenja krivičnog djela, a to je zbog toga “jer nije bio na licu mjesta”.

Kako je kazao, svjedok je napomenuo da su se ubistva tri člana porodice desila u kući Slavka Ećimovića. Dakić je pojasnio da su oni ubijeni u kući komšije Mile Vrućinića, u kojoj su živjeli kao podstanari.

Prema Odbrani, djeca očevici su navela da su se ubistva desila u večernjim satima, dok je S-1 rekao da se to desilo prijepodne.

“Jasno je da zaključak Suda može biti samo jedan, a to je da ne prihvati iskaz S-1 i da oslobodi krivice obojicu optuženih. Mi ne negiramo da se desio zločin i ubistvo nevinih ljudi, ali tvrdimo da to Radaković nije učinio”, izjavio je Dakić.

Sudskom vijeću se obratio i Radaković, iskazavši zahvalnost na fer, korektnom i nepristrasnom vođenju postupka. Izrazio je i iskreno saučešće preživjelim članovima porodice Ećimović.

Iznošenje završne riječi Odbrane drugooptuženog Pejića zakazano je za 6. mart.

Emina Dizdarević Tahmiščija