Članak

Akeljić i ostali: Ponovni početak suđenja 26. februara

19. Februara 2018.12:04
Zbog promjene člana Sudskog vijeća, suđenje petorici bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) počet će iznova 26. februara.

Kako je pojašnjeno na statusnoj konferenciji, jedan od članova Vijeća – sudija Sead Đikić – na bolovanju je pa će njegovo mjesto zauzeti sutkinja Tatjana Kosović.

Sutkinja Kosović je, prema Davorinu Jukiću, predsjedavajućem Sudskog vijeća, upoznata sa suđenjem i preslušava snimke, ali će suđenje krenuti ispočetka na način da se već provedeni dokazi prezentiraju, a ne izvode ponovno.

Odbrane optuženih su zatražile ponovno saslušanje oštećenih, kako bi sudija bio upoznat sa “činjeničnim stanjem”.

Sudija Jukić je Odbranama rekao da upute pisani prijedlog u kojem će za svakoga navesti razloge zbog kojih svjedoci trebaju biti ponovno saslušani pa će Vijeće odlučiti. U međuvremenu, sudija je kazao da će suđenje početi prezentiranjem nespornih dokaza.

Minet Akeljić, Šaban Haskić, Senad Bilal, Hazim Patković i Šemsudin Đelilović su optuženi da su u periodu od jula do novembra 1993. godine učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade ABiH, te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Suđenje se nastavlja 26. februara.

Ajla Gežo