Članak

Kraljević i ostali: Bez maltretiranja u Ljubuškom

15. Februara 2018.12:15
Na suđenju za zločine u Ljubuškom svjedoci Odbrane kazali su da nije bilo maltretiranja u vojno-istražnom zatvoru i da su zatvorenici imali dobre uslove.

Miroslav Vučić, bivši pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), rekao je da radio na obezbjeđenju vojno-istražnog zatvora u smjeni u kojoj je Stojan Odak bio šef.

Prema njegovim riječima, uvjeti u zatvoru su bili dobri, zatvorenici su imali dovoljno hrane, kao i pristup kupatilu, a vođeni su na dobrovoljne radove u Crveni križ iz kojeg bi donosili keksove i čokolade.

“Odak mi je bio prvi pretpostavljeni. Nije nikoga maltretirao, samo je ponekad možda galamio kad popije ili ima kućnih problema. Ali odgovorno tvrdim da nikoga udario nije… Znam i Vicu Bebeka, imao je dobar odnos prema zatvorenicima. Nekada bi čak od svoje kuće donosio mlijeko”, izjavio je Vučić.

Za zločine u Ljubuškom optuženi su uz Odaka i Bebeka i Ivan Kraljević, Mate Jelčić, Slavko Skender, Vinko Radišić te Dragan Miloš. Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine bili upravnici u zatvoru, koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Na ovom ročištu u korist Odbrane iskaz je dao i bivši pripadnik Vojne policije HVO-a Željko Barišić koji je radio na obezbjeđenju zatvora u Ljubuškom, te je naglasio da nikada nije vidio niti čuo za maltretiranja.

“Bilo je zatvorenika svih nacionalnosti i formacija, ali za mene su oni svi isti bili. Ishrana je dobra bila, kuvana i mi sami smo je jeli. Dovoljno je bilo hrane, niko nije bio gladan… Išli su na rad, ali su se dobrovoljno javljali, voljeli su ići u Duhansku stanicu, jer su dobivali robe tamo, hrane”, prisjetio se Barišić.

Suđenje se nastavlja 22. februara.

Ajla Gežo