Članak

Nanić i ostali: Najmanje 70 udaraca u bužimskom hotelu

12. Februara 2018.16:05
Svjedok Državnog tužilaštva ispričao je na suđenju za zločine počinjene u Bužimu da ga je u zatvoru palicom po vratu tukao vojni policajac Vahid.

Zaštićeni svjedok S-2 izjavio je da je krajem decembra 1994. godine zarobljen na lokalitetu Latića glavica kod Velike Kladuše zajedno s drugim pripadnicima Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) i odveden u hotel u Bužimu.

“Kad smo izašli iz kamiona, morali smo jedan po jedan proći kroz špalir. Poslije sam saznao da se to zove ‘bužimski dreš’. Udarali su nas svim i svačim, pretežno u predjelu glave”, posvjedočio je S-2.

Sredinom januara 1995., kako je kazao, ponuđeno im je da potpišu amnestiju, a oni koji su odbili ponovo su premlaćeni. S-2 je naglasio da je njega tukao vojni policajac Vahid palicom, prvo po ispruženim rukama, a potom po vratu. Prisjeća se da je dobio najmanje 70 udaraca.

Tužilaštvo je svjedoku predočilo fotoalbume, sačinjene u Tužilaštvu BiH 21. aprila 2014., u kojima je on prepoznao stražare Vahida, Senada i Esu – za koga je rekao da misli da je bio upravnik.

Zijadu Naniću, Esadu Kudeliću, Vahidu Bajraktareviću, Senadu Salkiću, Hasanu Mustafiću, Nedžadu Bapiću, Samiru i Huseinu Isakoviću na teret je stavljeno da su u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

U optužnici se navodi da je Nanić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), Kudelić komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić, te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

S njima je optužen i Muhamed Alešević, ali je postupak u odnosu na njega razdvojen. S tim da, kada budu ispitivani zajednički svjedoci, bit će prisutan Alešević i njegova Odbrana.

S-2 je naveo da je u njegovoj ćeliji bila zatvorena i jedna žena, za koju je rekao da je izvođena nekoliko puta i da je čuo da su primoravali jednog od zatvorenika na seksualni odnos s njom.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. februar.

 

Ajla Gežo