Članak

Kraljević i ostali: Bolji uslovi u Ljubuškom

8. Februara 2018.12:21
Na suđenju za zločine počinjene u Ljubuškom, svjedok Odbrane Stojana Odaka je kazao da ga optuženi za vrijeme zatočeništva nije maltretirao.

Halil Bešo, nekadašnji pripadnik Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), rekao je da je bio u zatvoru u Ljubuškom od novembra 1993. do marta 1994. godine.

Na početku, kako je kazao svjedok, hrana i higijenski uslovi nisu bili “na nivou”, ali su se popravili kasnije, kada su došli Slavko Skender i Žuti, pojasnivši da misli na Matu Jelčića.

“Kad su došli Skender i Žuti, sve je bilo drugačije… Dobio sam informaciju da je Slavko čak dolazio i spavao u smjenama koje su bile opasnije po zatvorenike”, rekao je svjedok.

Bešo je naglasio da njega stražar Stojan Odak nikada nije maltretirao. Pojasnio je da nije vidio da je u zatvoru neko drugi bio maltretiran, ali da jeste “čuo neke stvari”.

Svjedok je kazao da su zatvorenici dobrovoljno išli na rad, a da je on lično kao automehaničar radio u radionici u krugu zatvora. Naveo je i da je Jelčić jedne prilike njega i S-7 odveo svojoj kući na ručak.

Za zločine počinjene u Ljubuškom optuženi su Ivan Kraljević, Mate Jelčić, Slavko Skender, Stojan Odak, Vice Bebek, Vinko Radišić i Dragan Miloš.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine bili upravnici Vojno-istražnog zatvora (VIZ), koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Drugi svjedok Nijaz Pala se prisjetio kako su u novembru 1993. u Ljubuškom dva vojna policajca izveli njega i još dvije osobe iz autobusa koji je išao za Makarsku.

Pala je pojasnio da su odvedeni do zatvora, gdje je stajao Stojan Odak, koji je upitao policajce da li imaju nalog za osobe koje vode. Nakon što su policajci odgovorili da nemaju, kako je rekao svjedok, Odak je svjedoku i dvojici muškaraca dao cigare i kazao da će ih odvesti do autobusa.

“Odveo nas je do autobusa i rekao šoferu: ‘Pripazi ih’”, izjavio je Pala.

Suđenje će se nastaviti 15. februara.

Lamija Grebo