Članak

Milovanović: Naređenje da se zapali podrum

7. Februara 2018.12:27
U nastavku suđenja za zločine počinjene u srebreničkom selu Rešagići, svjedokinja Tužilaštva BiH se prisjetila kako je u maju 1992. godine čula kako optuženi Slavko Milovanović naređuje da se zapali kuća u kojoj se krila.

Alma Ramović je posvjedočila da je 8. maja 1992. godine opkoljeno selo Rešagići, u kojem je živjela s porodicom, i tada su se sakrili u podrum komšijine kuće.

Prema svjedokinji, čula je glas kako pita: “Slavko, šta ćemo sada?”, kao i odgovor: “Pali, ima podrum, ima ih u podrumu.” Ramović je rekla da je prepoznala glas optuženog Milovanovića, kojeg je dobro poznavala, te da je ubrzo zapaljen podrum.

“Izlazimo iz podruma, selo gori… Srbi… Na glavama su imali čarape… Na glavnoj ulici su nas razdvojili od muškaraca i poveli prema Skelanima. Tada se čula pucnjava. Nisam se okrenula”, ispričala je svjedokinja i pojasnila da je njen otac odveden s drugim muškarcima i da ga je tada posljednji put vidjela.

Slavko Milovanović optužen je da je učestvovao u napadu na selo Rešagići i naredio paljenje kuća, iz kojih su žene i djeca bili primorani izaći. Prema optužnici, napad na Rešagiće desio se 8. maja 1992. godine, a Milovanović je bio pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Skelani.

Drugi svjedok Salih Salihović kazao je da je 8. maja 1992. vidio dim u selu Rešagići, da bi sljedećih dana vidio kako gore i druga okolna sela.

Salihović je ispričao da je nekoliko dana poslije priveden u SJB Skelani na ispitivanje, nakon čega ga je Milovanović odveo po pušku.

Milovanović se, prema svjedoku, ponašao vrlo korektno.

Suđenje će se nastaviti 21. februara.

Ajla Gežo