Članak

Radaković i Pejić: Zatražena osuđujuća presuda za zločin u Prijedoru

6. Februara 2018.16:44
Državno tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo od Suda BiH da Milorada Radakovića i Gorana Pejića proglasi krivima za ubistvo porodice Ećimović počinjeno u ljeto 1992. godine u prijedorskom naselju Tukovi.

Tužilac Izet Odobašić je kazao da je Tužilaštvo BiH dokazalo da su Radaković i Pejić izvršili ubistvo pet članova porodice Ećimović, te da su time poslali poruku nesrpskom stanovništvu šta mogu očekivati ukoliko ne napuste to područje ili ne iskažu lojalnost režimu.

“Optuženi su bili izvršioci, a arhitekti zločina su bili oni koji su htjeli razdvojiti srpski narod od druga dva”, rekao je Odobašić.

Pejić i Radaković su optuženi da su 13. juna 1992. sa svjedokom S-1 došli u Tukove kod Prijedora, gdje je jedan od optuženih u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana iste porodice. Prema Tužilaštvu BiH, preživjelo je samo dvoje djece.

Radaković je optužen kao bivši pripadnik rezervnog sastava policije, dok je za Pejića navedeno da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Da su optuženi počinili ovo djelo, kako je kazao Odobašić, proizlazi iz iskaza svjedoka, među kojima su preživjela djeca te svjedoci S-1 i S-2.

Odobašić je dodao da je pravilno izvršeno prepoznavanje Pejića od svjedoka S-1, i da su ispoštovane sve zakonske procedure.

Govoreći o Pejiću, tužilac Odobašić je rekao da je dokazano da je optuženi bio u Tukovima u ljeto 1992. godine, kao i da je pokušao uticati na svjedoke Tužilaštva BiH.

Tužilac je odbacio i navode Odbrane da je Pejić imao alibi i da istraga nije pravilno vođena.

Prema tužiocu, istragu je otežala i činjenica što su pravosudni i policijski organi općine Prijedor i okruga Banja Luka zapisnike o uviđaju i dio dokumenata u vezi s ovim događajem uništili “kao nepotrebnu građu”.

Odbrana Radakovića će završnu riječ iznijeti 20. februara.

Lamija Grebo