Članak

Pažin i ostali: Svjedok uhapšen, pa ga zamijenio optuženi

1. Februara 2018.16:28
Na suđenju za ratni zločin počinjen na području Stoca, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je uhapšen sredinom aprila 1993. i da je čuo da je optuženi Mile Pažin izabran umjesto njega za komandanta Civilne zaštite.

Svjedok Ibrahim Mahmutović je pojasnio da je za komandanta Civilne zaštite u Stocu izabran sredinom juna 1992., a da mu je zamjenik bio Mile Pažin koji je odrađivao zadatke koje je dobijao iako nije stalno dolazio u kancelariju.

Svjedok je pojasnio da ga je na poziciju komandanta izabrao Krizni štab, kao i Pažina za njegovog zamjenika. Odbrana optuženog Pažina je naglasila da je njihov branjenik bio referent.

Na poziciji komandanta Civilne zaštite, svjedok je kazao, ostaje do sredine aprila 1993., kada je uhapšen. Poslije, pojasnio je, čuo je priče “rekla-kazala”, te da je na njegovo mjesto došao Pažin.

Dok su bili zajedno, svjedok je istaknuo da se Pažin korektno ponašao i nije neprimjereno postupao ili pokazivao netrpeljivost prema Bošnjacima.

Mile Pažin i Ivica Marković su optuženi da su, kao pripadnici HVO-a, hapsili, fizički i psihički maltretirali civile, žene, djecu i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Branko Šotra” u Crnićima, a koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan Mahali.

Zajedno s njima, optuženi su Vide i Josip Krešić, bivši pripadnici HVO-a, kojima je na teret stavljeno da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u “Koštanoj bolnici” u Stocu.

Suđenje će se nastaviti unakrsnim ispitivanjem svjedoka Senada Obradovića 15. februara.

Lamija Grebo