Članak

Kraljević i ostali: Saznanja o akciji “Neretva 93”

1. Februara 2018.13:34
Svjedok Odbrane Ivana Kraljevića je kazao da cilj akcije “Neretva 93”, o kojoj je tokom rata imao samo usmena saznanja, bilo zauzimanje prostora od Sarajeva do Neuma.

Na suđenju bivšim upravnicima i stražarima Vojno-istražnog zatvora (VIZ) Ljubuški, Željko Raguž je pojasnio da se u akciji “Neretva 93” radilo o sistematskom i širokom napadu Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) na Hrvatsko vijeće obrane (HVO) i hrvatsko stanovništvo.

Prema Ragužu, već u oktobru 1992. u Stocu su se počeli dešavati incidenti jer su dijelovi brigade “Bregava” ABiH bez odobrenja nastojali zauzeti dijelove općine.

Saznanja da će doći do sukoba između Hrvata i Bošnjaka, rekao je Raguž, imao je 1993. godine – od međunarodnih organizacija.

“U susretu s predstavnicima međunarodnih organizacija, u nekoliko navrata su isticali da slijede napadi Armije BiH”, kazao je Raguž, koji je u ratnom periodu bio direktor Kulturno-informativne zajednice Hrvata, a u oktobru 1994. direktor Hrvatskog radija “Herceg-Bosna”.

Na samom početku ratnih dešavanja, svjedok je, kako je rekao, bio u Kriznom štabu u Stocu.

Ovog svjedoka Odbrana je predložila kao eksperta, ali Sudsko vijeće je to odbilo.

Raguž je bio svjedok na suđenju Kraljeviću, koji je za ratni zločin počinjen u Ljubuškom optužen zajedno s Matom Jelčićem, Slavkom Skenderom, Stojanom Odakom, Vicom Bebekom, Vinkom Radišićem i Draganom Milošem.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. bili upravnici VIZ-a, smještenog u zgradi policije u Ljubuškom, u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Suđenje će se nastaviti 8. februara.

Lamija Grebo