Članak

Stanišić: Haški osuđenici predloženi za svjedoke

30. Januara 2018.14:04
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine prihvatilo je prijedlog da haški osuđenici Momir Nikolić i Dragan Obrenović budu svjedoci na obnovljenom suđenju za genocid počinjen u Srebrenici.

Na početku obnovljenog suđenja Ostoji Stanišiću, Odbrana je predložila da Nikolić i Obrenović budu svjedoci jer su u prvostepenom postupku korišteni samo njihovi iskazi.

Do obnovljenog suđenja Stanišiću je došlo nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na 11 godina zatvora za pomaganje pri činjenju genocida.

Tužitelj Predrag Tomić kazao je kako je nesporno da je Stanišić, bivši komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), bio upoznat sa zločinima koji su počinjeni u Petkovcima, te da u cijelosti ostaje pri uvodnoj riječi iz prvostepenog postupka.

Stanišić, bivši komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), proglašen je krivim zbog učešća u zločinu na brani u Petkovcima, gdje je strijeljano preko 700 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice. Istom prvostepenom presudom oslobođen je Marko Milošević, nekadašnji Stanišićev zamjenik.

Tokom obnovljenog suđenja Tužilaštvo je predložilo reprodukciju iskaza 13 svjedoka i jednog vještaka, dok je Odbrana tražila reprodukciju iskaza više od 20 svjedoka i vještaka te saslušanje Nikolića i Obrenovića.

“Vijeće odbija prijedloge obje strane kada je u pitanju reprodukcija iskaza, radi ekonomičnosti postupka, a iz razloga što je na većini tih iskaza već donesena osuđujuća presuda. Prihvata se prijedlog o saslušanju Nikolića i Obrenovića, koji nisu saslušani u ovom predmetu, odnosno nije bila mogućnost unakrsnog ispitivanja svjedoka”, rekao je Mirko Božović, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Dragan Obrenović je u maju 2003. priznao krivicu za učešće u progonu srebreničkih muslimana, uključujući i ubistvo 7.000 zarobljenika. U decembru 2003. osuđen je na 17 godina zatvora, a u junu 2004. prebačen je u Norvešku na izdržavanje kazne.

Momir Nikolić je osuđen na 20 godina za zločine u Srebrenici. Nikolić je bio prvi bivši oficir VRS-a koji je, u maju 2003. godine, priznao da je kriv zbog učešća u sistematskom ubijanju bošnjačkih muškaraca i deportaciji žena i djece iz Srebrenice.

I Nikolić i Obrenović ranije su se već izjašnjavali da ne žele svjedočiti u ovom predmetu.

Naredno suđenje zakazano je za 9. mart.

Admir Muslimović