Članak

Muminović i ostali: Optuženi bio dječak bez vojne obuke

30. Januara 2018.12:06
Na suđenju za zločine počinjene na području sarajevskog naselja Velešići, svjedok Odbrane Samira Kešmera je izjavio da optuženi tokom 1992. godine nije bio vojnik i nije bio obučen da ide na liniju.

Svjedok Ferid Hećo je kazao da je do ranjavanja u novembru 1992. godine bio komandir Treće čete Drugog voda Prve motorizovane brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) na području općine Vogošća. Rekao je da je vodio evidenciju pripadnosti vojnika njegovoj četi, te da je ta dokumentacija, nakon njegovog ranjavanja, ostala u kancelariji.

Pojasnio je da je na lokalitetu vogošćanskog naselja Menjak bilo veliko granatiranje i zbog toga je civilno stanovništvo izbjeglo i bio im je zabranjen dolazak, dok su ostali samo vojno obučeni.

Govoreći o mladim momcima koji nisu bili na vojnoj obuci, svjedok je kazao da su oni morali ići na kurs kako bi znali rukovati oružjem. Prema njegovim riječima, u to vrijeme organizovana je obuka u Velešićima.

“Poznajem Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića. Oni su bili civili. Samira sam viđao, nije bio vojnik, on je bio dječak, nije bio obučen… Ja sam njima govorio da su mladi i da moraju proći obuku”, izjavio je svjedok.

Hećo je rekao da je poslije ranjavanja otišao na liječenje te da ne zna kakvo je stanje na linijama bilo u maju 1993. godine.

Za ratni zločin počinjen u Velešićima optužen je, uz Kešmera i Menzilovića, i Elvir Muminović, a svi su bivši pripadnici ABiH. Tužilaštvo BiH im na teret stavlja da su u maju 1993. silovali i seksualno zlostavljali maloljetnu osobu, nanijevši joj teške fizičke i psihičke povrede.

Prema optužnici, Muminović je na ulici, naoružan pištoljem, prišao djevojci srpske nacionalnosti, prisilno je zarobio i odveo u jedan stambeni objekat, gdje su optuženi počinili višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve.

Odbrana drugooptuženog Kešmera je kao materijalni dokaz uložila potvrdu Službe za boračka pitanja i zaštitu invalida Općine Vogošća iz 2005. godine u kojoj je naznačeno da je optuženi invalid četvrte grupe sa 60 posto vojnog invaliditeta.

Tužilaštvo na ovaj dokaz nije imalo prigovor, ali je naznačilo da je u tom dokumentu navedeno da je Kešmer bio pripadnik ABiH od aprila 1992. do 1996. godine.

Suđenje se nastavlja 27. februara, kada će Odbrana trećeoptuženog početi sa saslušanjem svojih svjedoka.

Emina Dizdarević Tahmiščija