Članak

Vlasenko Rade i ostali: Pronašao mrtve roditelje

26. Januara 2018.13:21
Na suđenju za zločine počinjene u Kozarcu i Prijedoru, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je sredinom juna 1992. godine u selu Barakovac pronašao roditelje mrtve te ih sahranio.

Mirsad Ahmetćehajić je ispričao da su 24. maja, prilikom bijega usljed granatiranja Prijedora, njegovi roditelji Hasan i Hima zbog starosti ostali u selu Bešići, dok su on, supruga i djeca nastavili put do mjesta Kozarački kamen.

Nekoliko dana kasnije, kako je rekao, supruga i djeca su se predali vojsci, nakon čega su odvedeni u logor Trnopolje. Roditelji su se vratili u naselje Barakovac, dok se on sa ostalim muškarcima krio po šumi, kazao je svjedok.

Naveo je da je do sredine juna iste godine često dolazio kod roditelja po hranu i tom prilikom je viđao dosta zapaljenih kuća. Sredinom juna 1992. je došao u selo, kada su mu komšije hrvatske nacionalnosti rekle da bježe jer je vojska s okolnih brda počela silazili u selo.

U selo se vratio 16. juna, gdje roditelje, kako je ispričao, nije pronašao.

“Dan poslije sam saznao da su ubijeni. Našao sam ih u šadrvanu kod kuće Mustafe Bešića, zajedno sa ubijenim Himzom Velićem. Bili su ukočeni. Našli smo neki najlon, iskopali rupu i zajedno ih zakopali”, opisao je svjedok i dodao da su tada ubijeni roditelji Semira Alukića, te otac i zet Murisa Muratćehajića.

Rade Vlasenko, Drago Končar i Milan Krupljanin su, kao bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi za učešće u progonu civilnog stanovništva na području Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor. Vlasenko, Končar i Krupljanin optuženi su za ubistva osam osoba na području Kozarca i Prijedora, među kojima su i žrtve starije životne dobi.

Ahmetćehajić je kazao da optužene ne poznaje, napomenuvši da s Alukićem nikada nije razgovarao o ubistvu svojih roditelja.

Suđenje će se nastaviti 2. februara.

Emina Dizdarević Tahmiščija