Članak

Sakoč: Počelo obnovljeno suđenje

26. Januara 2018.12:38
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH počelo je obnovljeno suđenje Edinu Sakoču, optuženom za ratni zločin počinjen 1992. u Počitelju (općina Čapljina).

Do obnove suđenja Sakoču je došlo nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog na području Čapljine.

Tužilaštvo BiH je ostalo kod uvodne riječi iznesene u prvostepenom postupku, s tim da je tužilac Stanko Blagić zatražio da se prihvate već izvedeni dokazi.

Odbrana je ostala kod ranije iznesene uvodne riječi, s tim da je advokatica Tatjana Savić istakla da je u presudi bitno izmijenjeno činjenično stanje optužnice, odnosno Vijeće je izbacilo neke radnje koje bi dovele do oslobađajuće presude.

Zatraženo je i da Vijeće prihvati reprodukovanje iskaza dva svjedoka i optuženog Sakoča.

Sakoč je optužen da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao u ubistvima dva civila srpske nacionalnosti te u silovanju jedne osobe. Prvostepenom presudom je bio osuđen za učešće u ubistvima, a oslobođen optužbe za silovanje. Tu presudu je Apelaciono vijeće ukinulo i odredilo da mu se ponovno sudi.

Nastavak suđenja je zakazan za 6. februar.

Džana Brkanić