Članak

Muminović i ostali: Na vojnoj obuci

16. Januara 2018.11:42
U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u sarajevskom naselju Velešići, Odbrana je uložila dokaze o završenoj vojnoj obuci, iz kojih se vidi da optuženi Elvir Muminović nije imao status vojnika u vrijeme obuhvaćeno optužnicom.

Branilac Senad Bilić je kao dokaz uložio uvjerenje Prvog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) od 21. maja 1993., gdje se navodi da je bio na vojnoj obuci, a ne vojnik.

Za ratni zločin počinjen u Velešićima optuženi su, uz Muminovića, Samir Kešmer i Mirsad Menzilović, bivši pripadnici ABiH. Tužilaštvo BiH im na teret stavlja da su u maju 1993. silovali i seksualno zlostavljali maloljetnu osobu, nanijevši joj teške fizičke i psihičke povrede.

Prema optužnici, Muminović je na ulici, naoružan pištoljem, prišao djevojci srpske nacionalnosti, prisilno je zarobio i odveo u jedan stambeni objekat, gdje su optuženi počinili višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve.

Kao materijalni dokaz Odbrana Muminovića je uložila i kopiju medicinskog nalaza ginekologa od 25. maja 1993. na okolnosti pregleda oštećene svjedokinje “A”. Prema mišljenju Odbrane, nalaz pokazuje da ona nije imala znakove nasilja na tijelu.

Bilić je priložio nalaz od 15. jula 1993., kazavši da je tu navedeno da na majici oštećene svjedokinje nisu pronađeni tragovi sperme.

“Ulažem akt Okružnog vojnog tužilaštva Sarajevo od 6. oktobra 1993. na okolnosti odustajanja od krivičnog gonjenja optuženog. Također ulažem rješenje Okružnog vojnog suda Sarajevo od 2. februara 1994., gdje se navodi da se istražni postupak protiv Muminovića, Kešmera i Menzilovića obustavlja”, rekao je Bilić.

Odbrana je predložila da se u spis uvede dopis Doma zdravlja “Sveti Sava” Teslić od 3. oktobra 2016., u kojem stoji da nemaju podatke da se oštećena “A” liječila u ovoj ustanovi.

Bilić je pročitao i zapisnik iskaza majke oštećene N.Z. iz septembra 1996., u kojem stoji da je kazala da su u drugoj polovini aprila 1992. došla tri vojnika, među kojima je bio i izvjesni Samir, te su odveli njenu tada maloljetnu kćerku u barake, i zatim je silovali.

Tužilaštvo BiH je prigovorilo na neke od uloženih dokaza jer kopije nisu bile ovjerene, a Odbrana je odustala od svjedočenja Muminovića.

Naredno suđenje je zakazano za 31. januar, kada će Odbrana drugooptuženog Kešmera saslušati provog svjedoka i uložiti materijalne dokaze.

Emina Dizdarević Tahmiščija