Članak

Bojadžić: Optuženi se nije pojavio

12. Januara 2018.15:09
Zbog nedolaska Nihada Bojadžića, optuženog za ratni zločin počinjen u Jablanici,  odgođen je početak obnovljenog suđenja pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine.

Vasvija Vidović, braniteljica optuženog Bojadžića, kazala je da je njen branjenik imao tešku operaciju srčane aneurizme koja je nastala zbog “iscrpljenosti uzrokovane suđenjima”. Prema riječima Vidović, vještak je utvrdio da je Bojadžić sposoban da prati suđenje iako ga nije pregledao.

“On je oživljavan 24 sata nakon te operacije. Ta operacija je bila nedavno i on još uvijek ima drenove. (…) U nalazu koji smo vam dostavili mu se preporučuje tretman od 21 dana, te pratnja za svakodnevne životne aktivnosti”, navela je Vidović, dodajući da Odbrana nije željela rizikovati da mu se nešto desi u sudnici iako je optuženi rekao da će doći makar s kolima hitne pomoći.

Bojadžić, kako je kazala braniteljica, nema razloga da izbjegava ročišta, odazivao se i ranije svaki put, a položio je i veliko jemstvo.

“Molimo vas da naložite vještaku da pregleda optuženog. I vi ćete se iznenaditi kako izgleda, za mjesec i po je smršao 25 kilograma”, izjavila je Vidović.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Redžib Begić je zatražio da Odbrana uputi pismeni podnesak i dokaze o drenovima, nakon čega će biti razmotrena mogućnost ponovnog angažiranja vještaka.

Bojadžić je prvostepenom presudom iz aprila 2014. proglašen krivim za zločin protiv ratnih zarobljenika te je osuđen na godinu zatvora, dok je po 13 tačaka optužnice oslobođen krivnje.

Prvostepenom presudom Bojadžić je proglašen krivim da je kao zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH) sredinom jula 1993. naredio vojniku da pretuče zarobljene pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u muzeju “Bitka na Neretvi”. Proglašen je krivim i da je u bazi odreda “Zulfikar” u Donjoj Jablanici u septembru 1993. godine pucao oko glave svjedoku dok ga je ispitivao o oružju.

Oslobođen je, između ostalog, za dijelove koji se tiču premlaćivanja, uboda nožem u nogu, trganja infuzije iz ruke jednog zarobljenika i drugih navoda optužnice. Apelaciono vijeće je djelomično uvažilo žalbe i odredilo da se Bojadžiću ponovno sudi.

Bojadžić je u drugom predmetu osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih u selu Trusina kod Konjica.

Naredno ročište pred Apelacionim vijećem je zakazano za 2. februar.

 

Džana Brkanić