Članak

Tegeltija: Prošle godine složene kockice, sada se očekuje napredak

10. Januara 2018.11:22
Proteklu godinu u državnom pravosuđu obilježio je zastoj u procesuiranju najsloženijih predmeta ratnih zločina, korupcije i organizovnog kriminala, ali Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), 2018. očekuje “novi zamah u pravosuđu”.

This post is also available in: English (English)

Prema Tegeltiji, pravosuđe na državnom nivou zabilježilo je “slabije rezultate” u procesuiranju ratnih zločina, korupcije, organizovanog kriminala i terorizma. Jedan od razloga za manji broj optužnica u odnosu na ranije godine, kako je rekao Tegeltija, jeste to što je vršiteljica dužnosti (v.d.) glavnog tužioca Gordana Tadić iskoristila taj period za “slaganje kockica”.

“Mislim da bi 2017. godinu možda trebalo gledati kao neku godinu u kojoj je v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH postavljao ili, kako to kažu Englezi, ‘setovao’ sistem na način da bi, u nekom vremenu koje je ispred nas, postizao bolje rezultate”, kazao je predsjednik VSTV-a.

U razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) on nije želio komentarisati pitanje velikog broja disciplinskih prijava tokom 15 mjeseci rada v.d. glavne tužiteljice u Tužilaštvu BiH, pojasnivši da čeka kompletan izvještaj o radu te institucije za 2017. godinu.

“Teško je meni u ovom trenutku dati punu i pravu ocjenu. Znači, ona bi više bila špekulativna, zasnovana na nekim saznanjima koja nisu formalna… Ono što je sigurno jeste da preuzimanje Tužilaštva, u situaciji u kojoj je ono bilo nakon suspenzije Gorana Salihovića, nije bilo lagano, i očekivati od nekoga da jednog dana preuzme tu instituciju s problemima i s tim međuljudskim odnosima bilo je otežavajući faktor”, istakao je Tegeltija.

Salihović je suspendovan u septembru 2016. godine nakon prijave zbog sumnje na određene nepravilnosti u radu. Nakon disciplinskog postupka, smijenjen je s pozicije glavnog tužioca krajem prošle godine, a uporedo se protiv njega vodi krivična istraga.

Na pitanje kako gleda na to da je u toku 2017. u odnosu na prethodnu godinu podignuto dvadesetak manje optužnica za ratne zločine, te šta je razlog kašnjenja u izmjenama Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, Tegeltija je odgovorio da se procesuiranje ratnih zločina “razvuklo”.

“Niko od nas nije zadovoljan onim što se uradilo u sferi ratnih zločina, iako je to jedna zaista jako teška materija. Imali smo probijanje ranije Strategije i nova Strategija je u fazi usvajanja. Naš predstavnik u Nadzornom tijelu, koji je tamo i predsjednik, aktivno radi na izradi te nove Strategije, koja je taj fundament na bazi kojeg treba da se radi sve ono u budućnosti. Ja sam zaista optimista, kad su ratni zločini u pitanju, da će taj proces u narednih godinu-dvije imati značajnu akceleraciju”, naglasio je Tegeltija.

On je dodao da je ohrabren i većim brojem optužnica koje je Državno tužilaštvo podiglo krajem 2017. godine.

“Svjedoci smo i sami da se zadnjih dana – možete i sami da vidite i po medijskim napisima – dešava puno toga u sferi ratnih zločina, puno hapšenja, puno podizanja optužnica, i to se sve dešava u nekih zadnjih možda mjesec dana. Mislim da je to dobar znak”, rekao je Tegeltija.

Upitan da li to zaista smatra pomakom s obzirom na to da Tužilaštvo BiH proteklih nekoliko godina uvijek pred kraj godine podigne veći broj optužnica, te da je to prethodno tumačeno kao popunjavanje norme nauštrb kvalitete, predsjednik VSTV-a je odgovorio da ipak vidi razliku u odnosu na raniji period.

“Ono što ja mogu da propratim kroz medije, nisam siguran da se radi o hapšenjima, o optužnicama, istragama koje su tog karaktera. Upravo vidim da se radi o nekim, hajmo to reći, u sferi ratnih zločina i naredbodavnim ulogama osumnjičenih. Ne radi se o nekakvim stražarima itd… Mislim da se radi ipak o malo ozbiljnijim predmetima, koji su čak u onoj sferi najozbiljnijih predmeta ratnih zločina, tako da ne bih mogao za ovaj put da kažem da je to upravo ona praksa koja jeste postojala”, pojasnio je on.

Prethodnu godinu u pravosuđu obilježili su zaključci VSTV-a doneseni nakon prvostepene oslobađajuće presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine na području Srebrenice, a koji se tiču provjera prošlosti sudija i tužilaca.

Tegeltija ističe da, uprkos brojnim kritikama iz profesionalnih udruženja, nevladinih organizacija i međunarodne zajednice, nije napravljena greška donošenjem zaključaka.

“Vi imate, sasvim sigurno, ljude za koje je moguće da su u svojoj biografiji počinili nekakve stvari koje bi, da smo ih mi znali u vrijeme kada su imenovani, spriječile njihov izbor. Mi moramo imati mehanizam i da na takve stvari reagujemo. U Zakonu o VSTV-u kaže se da se za sudije i tužioce biraju ljudi visokih moralnih vrijednosti. I sada ukoliko se pokaže da ste izabrali nekoga ko nema te vrijednosti jer niste znali za nešto iz njihove prošlosti, a nemate mehanizam da to riješite, onda će vam on biti ‘zacementiran’ u sistemu”, pojasnio je Tegeltija.

Na oštre kritike koje su došle iz Evropske komisije, Tegeltija je kazao da se radilo o pogrešnom shvatanju predstavnika međunarodne zajednice i da je taj nesporazum riješen tako što su zaključci preformulisani.

Tegeltija je istakao da je umjereni optimista za 2018. godinu. Tvrdi da će u proljeće biti izvršeno imenovanje glavnog državnog tužioca, te da će doći do ubrzanog rada na predmetima ratnih zločina, korupcije i organizovanog kriminala.

“Mislim da će 2018. godina ustvari biti jedan reper koji će pokazati koji nam je trend za budućnost. Pogrešno je, iluzorno je očekivati da će u 2018. godini biti riješeni svi problemi – neće. Međutim, ja sam sasvim siguran da će u 2018. godini biti uspostavljen jedan ubrzani pozitivni trend razvoja pravosuđa, ali trend koji će biti uspostavljen 2018. godine siguran sam da će biti onaj pravi”, smatra predsjednik VSTV-a.

Denis Džidić


This post is also available in: English (English)