Članak

Analiza – Azra Bašić: Ubica i zlostavljač ili zamijenjeni identitet

26. Decembra 2017.10:37
Bivšoj pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Azri Bašić, Sud Bosne i Hercegovine u srijedu, 27. decembra, izreći će presudu zbog optužbe za ratni zločin počinjen na području Dervente.

Tužilaštvo BiH je pokušalo dokazati ispitivanjem oko 25 svjedoka, dva vještaka i čitanjem iskaza osam svjedoka da je Bašić od 26. aprila do početka maja 1992. učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju patnji i povreda zarobljenicima u prostorijama Doma Jugoslovenske narodne armije (JNA) i na području sela Polje.

Optužbu za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika, Odbrana Bašić je pokušala osporiti materijalnim dokazima.

Svjedoci iz naselja Čardak (općina Derventa) posvjedočili su da su zarobljeni 26. aprila 1992. i odvedeni u Dom JNA. Čedo Prodić je kazao da je u Domu počelo udaranje i mučenje, te da ga je osoba pod imenom Azra natjerala da jede novac i s hrvatske zastave ljubi šahovnicu.

“Udarila me je u međunožje”, dodao je Prodić, pojasnivši da je njega i Neđu Blagojevića “štrikom ko cuke vodala po podu i udarala”.

Prodić je također naveo da je “Azra do besvijesti udarala Blagoju Đuraša” i da je vodila vojnike da ga udaraju.

Dragan Kovačević je ispričao da je čuo Blagoju Đuraša kako govori: “Ničija nije do zore sijala”. Nakon toga, kazao je svjedok, Azra je prišla Đurašu i u vrat mu zabola nož i rekla: “Neka ili da vam vojvoda lakše diše”.

Da je Azra u vrat ubola Đuraša i rekla da “ničija nije do zore sjala” tvrdi i Miroslav Dujaković.

“Kad sam vidio šta radi, glavu sam stavio u očevo krilo. Nisam mogao gledati. Po pričama logoraša, svi su rekli da ga je zaklala”, istaknuo je Dujaković.

Bosi po staklu

Luka Patković je kazao da je Azra ušla u prostorije Doma JNA te je sve zatvorene metalnim predmetom počela udarati po glavi.

“Morali smo bosi da gazimo po staklu, a mene su tjerali četvoronoške da hodam dok su me vojnici jahali”, ispričao je Patković.

Svjedok Slobodan Jović je rekao da ga je Azra zajahala i da je morao četvoronoške da je prenosi po sali. Dodao je da je u jednom trenutku vidio da Azra i još jedan vojnik kleče pored zatvorenika Blagoja Đuraša s noževima pored grla.

“Ono što sam mogao da vidim je da su Blagoja udarali i da je bio sav krvav. Sve je krv pored njega tekla. Ja nisam vidio ko i šta mu je tačno uradio, ali znam da kada me je Azra vidjela da gledam, udarila me je čizmom preko usta, te izbila desetak zuba”, kazao je Jović.

Ilija Ćuk je posvjedočio da ga je Azra udarala štapom, čakijom urezala krstove na leđima i slovo S na čelu, te ga nekoliko puta udarala palicom po leđima i glavi. Ćuk je također svjedočio zlostavljanju Đuraša, te je rekao da ga je Azra oborila na pod i ubola čakijom.

“Ja tvrdim da ga je ona zaklala. Azra je izvadila nož i stavila pod vrat. Mogao sam vidjeti, vidio sam i to je to”, izjavio je Ćuk.

Čedo Marić je posvjedočio da ga je Azra oborila na pod i gazila nogama na kojima je imala vojničke čizme.

“Ne znam koliko je to trajalo, onesviješten sam bio. Urezala mi je krst na čelu. Osjetio sam da mi krv ide niz lice. Neko je rekao da imam krst na čelu… Zarezala me je ispod vrata”, kazao je on.

Poljevanje benzinom

Sreten Jovanović, bivši novinar iz Dervente, u iskazima iz istrage je naveo kako su ga vojnici tjerali da pije benzin, a zatim ga poljevali benzinom i palili.

“Tukla me je Azra i izvjesni Mornar. Gasili su cigarete po mom tijelu. Kasnije sam odvezen u bolnicu gdje je dolazila Azra”, naveo je Jovanović.

Svjedoci Boro i Petar Marković su u zapisnicima koji su pročitani na suđenju kazali da su 2. maja 1992. godine odvedeni u mjesto Polje kod Dervente.

“Tamo sam prvi put vidio žensku osobu po imenu Azra. Tukla me je nogama i rukama, i onda su prišla dva vojnika i skupa su me udarali”, izjavio je Boro Marković.

U naselju Polje, Petar Marković je kazao da su ga saslušavali hrvatski vojnici, među kojima je bila i žena, za koju se rekli da je bila zapovjednica Riječke brigade i zove se Azra.

“Udarala me i prijetila da će me zaklati”, naveo je Marković.

Advokatica Binasa Abaspahić je istakla kako Tužilaštvo BiH nije dokazalo krivnju Bašić za bilo koju radnju iz optužnice, kazavši da su svjedoci bili “nekredibilni i nesigurni”.

“Odbrana smatra da je došlo do zamjene identiteta… Stav Odbrane je da je u tom periodu bilo više žena pa nije jasno ko je i kada šta uradio da bi mogli potvrditi individualnu odgovornost optužene, kao i da postoji velika mogućnost pogrešne identifikacije”, izjavila je Abaspahić.

S druge strane, tužilac Milanko Kajganić rekao je da su zločini iz optužnice dokazani.

“Odbrana nije uspješno osporila nijedan dokaz Tužilaštva BiH, niti narušila kredibilitet, a ni dovela u sumnju izjave svjedoka. Predlažemo da se optužena proglasi krivom u trajanju od 15 godina zatvora”, dodao je Kajganić.

Bašić je u novembru prošle godine iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izručena BiH i od tada se nalazi u pritvoru.

Suđenje optuženoj Bašić je počelo 27. januara ove godine.

Emina Dizdarević