Članak

Milunić i ostali: Radovan Četić nije izdavao naređenja

22. Decembra 2017.16:19
Na suđenju za zločine u prijedorskom selu Zecovi, svjedok Odbrane je rekao da optuženi Radovan Četić nije izdavao naređenja, niti je to mogao uraditi u julu 1992. godine.

Svjedok Milivoj Zorić, bivši pripadnik Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), koji je počeo svjedočiti u novembru ove godine, na današnjem ročištu je naveo da sa Četićem gaji dugo i dobro poznanstvo, te da je optuženi u julu 1992. bio pripadnik rezervnog sastava policije.

Zorić je dodao i da misli kako je Četić bio predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) u Rasavcima. On je negirao da je Četić, bilo kao rezervni policajac ili predsjednik stranke, izdavao naređenja pripadnicima Rasavačke čete, pojasnivši da nije imao ta ovlaštenja.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. optuženi su uz Četića, Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete Šestog bataljona 43. brigade VRS-a, Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik SDS-a i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Govoreći o danu akcije u Zecovima, Zorić je naglasio da nije vidio Radovana Četića, te da on lično, kao ni drugi pripadnici Rasavačke čete taj dan nisu primili naređenje od Četića.

Svjedok je negirao i da je čuo da je Četić imao bilo kakvo učešće u organizovanju vojno-policijske akcije prema Zecovima, kao ni da je bilo istovremeno postrojavanje vojske i policije u Rasavcima.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva, svjedok je naveo kako je Dušan Milunić rekao da se tog dana trebaju spojiti s jedinicom od šume Kurevo kako bi se presjekle “Zelene beretke”.

“Duško je rekao ide se na pretres. Ako se na koga naiđe da se ne upotrebljava sila, da se ne ulazi u kuće i da neko bilo šta ne uradi. Krajnje ozbiljno je to napomenuo”, izjavio je Zorić.

Za Rajka Gnjatovića svjedok je naveo da u junu i julu 1992. godine nije bio pripadnik Rasavačke čete, nego 5. kozarske brigade.

Suđenje će se nastaviti 26. januara.

 

Lamija Grebo