Članak

Muminović i ostali: Silovanje se moralo evidentirati

19. Decembra 2017.13:25
Svjedokinje Odbrane optuženog Elvira Muminovića i nekadašnje uposlenice bivše Vojne bolnice u Sarajevu su kazale da bi se sjetile da je tokom rata primljena pacijentica sa sumnjom da je silovana.

Jasmina Gutić, specijalista ginekologije i akušerstva, rekla je da je tokom 1993. radila u bivšoj Vojnoj bolnici, te da bi se, za godine koje je provela tu u ratu, morala sjetiti da je bilo prijavljeno silovanje u toj bolnici.

“Mislim da takve situacije nikad nije bilo”, kazala je Gutić, pojasnivši da bi se morala sjetiti da je bilo priče kako je pacijent došao s navodima da je silovan. Dodala je da bi se tako nešto moralo obavezno evidentirati.

Odbrana je svjedokinji predočila protokol za period od 24. februara do 22. juna 1993. godine, iz kojeg je ona pročitala da se u slučaju pacijenta, čije ime i prezime je bilo zatamnjeno prilikom prikazivanja na grafoskopu, radi o urednom ginekološkom nalazu i preporuci da se uradi bris na uzrok upale.

Za ratni zločin počinjen u Velešićima optuženi su Elvir Muminović, Samir Kešmer i Mirsad Menzilović, bivši pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Tužilaštvo BiH im na teret stavlja da su u maju 1993. godine silovali i seksualno zlostavljali maloljetnu osobu, nanijevši joj teške fizičke i psihičke povrede.

Prema optužnici, Muminović je na ulici, naoružan pištoljem, prišao djevojci srpske nacionalnosti, prisilno je zarobio i odveo u jedan stambeni objekat, gdje su optuženi počinili višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve.

Bisera Muftić, bivša akušerska sestra u Vojnoj bolnici, navela je da se uopće ne sjeća da je tokom njene smjene 1993. godine doveden neko ko je silovan.

“To je značajno, ja bih to morala upisati u protokol… Nije bilo govora o silovanju za ovo vrijeme rata”, rekla je svjedokinja, te nakon uvida u protokol kazala da se za određenu pacijenticu tu ne spominje silovanje.

Gutić i Muftić su negirale da je neko u Vojnoj bolnici u njihovom prisustvu vrijeđao nekog pacijenta na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi.

Treći svjedok Asmir Đidelija je rekao da je poznavao svjedokinju “A”, te da je čuo da je silovana u ljeto 1993. godine. Negirao je da je prisustvovao napadu ili prijetnjama ovoj svjedokinji, te naglasio da bi je “branio da je bio tu”.

Emina Avdagić, nekadašnja direktorica Treće gimnazije u Sarajevu, posvjedočila je da bi se sjećala da je neko od učenika bio napadnut ili da je prijavljeno silovanje tokom rata. Također je kazala i da joj nije poznato ime i prezime svjedokinje “A”.

“Sjetila bih se nečeg ovako delikatnog. Pri zdravoj sam pameti, itekako bih se sjetila situacije. Ne moram imena”, rekla je Avdagić.

Suđenje će se nastaviti 16. januara 2018. godine, svjedočenjem optuženog Muminovića u svoju korist.

Lamija Grebo