Članak

Miroslav Perić: Godinu dana zatvora

19. Decembra 2017.11:05
Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, Sud BiH osudio je Miroslava Perića na godinu dana zatvora zbog nečovječnog postupanja prema maloljetnom zatvoreniku logora “Vojno” kod Mostara.

This post is also available in: English

Prema presudi, Miroslav Perić je neutvrđenog dana krajem oktobra 1993. godine, kao pripadnik policije u logoru “Vojno” kod Mostara, u podrumu kuće gdje je bila smještena Vojna policija fizički zlostavljao maloljetnog zatvorenika “152”.

Prema presudi, nakon što je stražar naredio zatvoreniku “152” da izađe iz garaže, gdje je bio na ručku, Perić ga je zajedno s drugim osobama udarao u predjelu glave i tijela. Kako stoji u presudi, Perić je zatvorenika uhvatio za glavu i kosu i udarao ga od pod.

U obrazloženju presude se navodi da je i ostalim zarobljenicima naloženo da udaraju maloljetnika.

“Sud je cijenio da je priznanje optuženog saglasno sa izjavom oštećenog ‘152’, te je cijenio sve okolnosti koje je Tužilaštvo BiH navelo, a s kojima je Odbrana saglasna. Ublažena kazna je ispod zakonskog minimuna”, kazala je sutkinja Lejla Konjić-Dragović.

Optuženi Perić je, na ime nematerijalne štete, oštećenom “152” uplatio 10.000 konvertibilnih maraka, te je također u obavezi da plati sudske troškove.

Povezani članci

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English