Članak

Buza: Kontrola nad svim

19. Decembra 2017.15:13
Bivši pomoćnik komandanta za bezbjednost u Samostalnom prozorskom bataljonu Armije BiH (ABiH) izjavio da nije uzimao izjave od učesnika akcije na selo Uzdol kod Prozora, sredinom septembra 1993., istaknuvši da je njegov komandant Enver Buza bio dobar čovjek i vojnik.

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Mustafa Bektaš, kazao je da je poslove pomoćnika komandanta obavljao do početka oktobra 1993. kada ga je na pismeni zahtjev komandant Buza razriješio dužnosti.

“Buza kao vojnik je bio dobar čovjek. Volio je da drži sve pod svojom rukom, odnosno da ima kontrolu nad svim”, kazao je Bektaš.

Govoreći o svojim zadacima, Bektaš je naveo da su njegove dužnosti bile bezbjednosne prirode, te da je obavljao razgovore s vojnicima koji su napuštali linije, kao i s protjeranim bošnjačkim stanovništvom.

Bektaš je posvjedočio da je Samostalni prozorski bataljon sredinom septembra 1993. godine učestvovao u akciji na Uzdol, pojasnivši da je on tada bio u komandi bataljona u selu Šćipe kod Prozora.

On se prisjetio da je tom prilikom nekoliko pripadnika ABiH poginulo, pojasnivši da je putem radija “Prozor” čuo da su stradali civili hrvatske nacionalnosti u Uzdolu.

“Nakon što sam to čuo na radiju, ja im nisam vjerovao, a nisam dobio naredbu od pretpostavljenog da nešto uradim po tom pitanju. Nijednu izjavu od učesnika u akciji nisam uzeo. Nije mi to ni naređeno… Za vrijeme boravka u komandi nisam čuo da se vodi istraga za zločine u Uzdolu”, kazao je svjedok.

Za zločin počinjen u Uzdolu, Tužilaštvo BiH optužilo je Buzu, bivšeg komandanta Samostalnog bataljona Prozor ABiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona su, pod kontrolom optuženog, u septembru 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Unakrsno ispitivanje ovog svjedoka zakazano je za 9. januar 2018. godine.

Emina Dizdarević Tahmiščija