Članak

Kraljević i ostali: Optuženi negirao maltretiranja u zatvoru u Ljubuškom

14. Decembra 2017.14:42
Svjedočeći u svoju korist optuženi Ivan Kraljević je negirao da je elektrošokovima mučio zaštićenog svjedoka, kao i da je bilo fizičkog zlostavljanja pritvorenika u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom u vremenu kada je on bio upravnik.

Kraljević je pojasnio da je u septembru 1993. godine imenovan za upravnika VIZ-a Ljubuški, te da je tu dužnost obnašao do 19. novembra iste godine. Istakao je da je u zatvoru zatekao ratne zarobljenike Armije BiH (ABiH), kao i pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su bili sankcionisani.

Optuženi je negirao da je elektrošokovima mučio zaštićenog svjedoka.

“Što se tiča iskaza S-1, navodi nisu tačni, jer toga tamo nije bilo. Taj način iživljavanja nije rađen u VIZ-u Ljubuški u mom periodu”, ustvrdio je optuženi, negirajući fizička zlostavljanja pritvorenika, dodavši da je bio “samo jedan ekces”.

Pojasnio je da je saznao da je jedan Bošnjak dobio šamar, te da je pozvao dvojicu policajaca i upozorio ih “da se to ne čini”. Kraljević je naveo da su policajci negirali da su udarili tog čovjeka, kao i drugi s kojima je lično razgovarao. Dodao je da nije vidio povrede na pritvorenicima, niti mu se ko žalio.

Kraljević je potvrdio da su pritvorenici dobrovoljno išli na rad, bili pod pratnjom, imali osigurane obroke i nije im oduzimana hrana koju su dobijali na radu. On je naglasio da nije dozvoljavao da idu na prvu liniju ratišta, te da je zbog toga bio kritikovan.

Za zločine počinjene u Ljubuškom, uz Kraljevića se terete Mate Jelčić, Slavko Skender, Stojan Odak, Vice Bebek, Vinko Radišić i Dragan Miloš.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. bili upravnici Vojno-istražnog zatvora (VIZ), smještenog u zgradi policije u Ljubuškom, u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari. Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Govoreći o uslovima u zatvoru, Kraljević je naglasio da su istu hranu dobivali pripadnici ABiH, HVO-a, kao i samo osoblje. On je istakao da nije bilo razlike u prostorijama za pripadnike ABiH i HVO-a, kao i da je tražio od Uprave Vojne policije da omoguće krevete, ali da je dobio samo spužve i deke.

Optuženi je kazao da su posjete porodice i medicinska njega omogućene svim pritvorenicima, vršena je dezinfekcija i deratizacija, postojali su mokri čvorovi, kao i česma u unutrašnjem krugu koju su pritvorenici mogli koristiti.

“U tri navrata je dolazila mješovita komisija Četvrtog korpusa ABiH i HVO-a i tražila kontakt s pritvorenicima bez prisustva osoblja – što je i omogućeno”, rekao je Kraljević, dodavši da je dolazio i Crveni križ.

U unakrsnom ispitivanju optuženi je negirao da je čuo ili vidio da je Stojan Odak nekoga maltretirao.

Suđenje će se nastaviti 21. decembra.

 

Lamija Grebo