Članak

Muminović i ostali: Zatraženo vještačenje oštećene

5. Decembra 2017.12:40
Na statusnoj konferenciji u Sudu Bosne i Hercegovine, Odbrane optuženih za ratni zločin počinjen u sarajevskom naselju Velešići zatražile su vještačenje psihičkog stanja oštećene.

Za ratni zločin počinjen u Velešićima optuženi su Elvir Muminović, Samir Kešmer i Mirsad Menzilović, bivši pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Tužilaštvo BiH na teret im stavlja da su u maju 1993. godine silovali i seksualno zlostavljali maloljetnu osobu, nanijevši joj teške fizičke i psihičke povrede.

Prema optužnici, Muminović je na ulici, naoružan pištoljem, prišao djevojci srpske nacionalnosti, prisilno je zarobio i odveo u jedan stambeni objekat, gdje su optuženi počinili višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve.

Odbrana Muminovića je najavila da će uložiti set materijalnih dokaza da dokaže da njihov branjenik nije bio pripadnik ABiH u vrijeme počinjenja djela, ali i dokumentaciju koja se odnosi na medicinski pregled oštećene u kojoj se ne navodi da je imala fizičke povrede.

Branilac Senad Bilić je rekao da je postupak vođen pred Vojnim sudom i da je tužilac odustao od krivičnog gonjenja iako je bila provedena cijela procedura. “U cilju pobijanja iskaza oštećene predložili smo niz iskaza svjedoka”, dodao je Bilić, najavivši da će optuženi Muminović svjedočiti u svoju korist.

Kada je u pitanju vještačenje oštećene, Bilić je kazao da će vještak utvrditi da li je moguće odrediti događaj koji bi mogao dovesti do psihičkih smetnji.

Odbrana Kešmera je dostavila listu svojih dokaza, za čije provođenje će im biti potreban jedan dan.

Branilac Fahrija Karkin je rekao da će dokazati da optuženi Menzilović nije bio pripadnik ABiH, te da je uhapšen jer se nije javljao na mobilizaciju. Kako je pojasnio, tada je konstatovano da nije imao dovoljno godina i vojnu obuku.

Naredno suđenje je zakazano za 19. decembar, kada će Odbrana prvooptuženog saslušati četiri svjedoka.

Emina Dizdarević Tahmiščija