Članak

Josipović i ostali: Odvođenje “Turaka” na razmjenu

5. Decembra 2017.14:14
Na suđenju za zločine počinjene u Srebrenici, svjedok Državnog tužilaštva kazao je da je u ljeto 1995. godine razgovarao sa zarobljenicima koji su bili u prostoriji Policijske stanice Skelani.

Milivoje Mitrović zvani Gavran ispričao je da je bio na radnoj obavezi u preduzeću “Drina” kada je saznao da su četvorica Bošnjaka dovedena u prostorije Policijske stanice Skelani.

“Da li je civilna ili vojna policija, ne znam, ali oni su došli i priveli ih dolje. Išao sam da vidim ko je, sviju ja njih znam. Mrki je radio u Jadru, jedan je radio u trgovini, čini mi se da je iz Sasa. Bili su u civilnom odijelu. Znam ih sve, komšije mi bili”, izjavio je svjedok.

Mitrović je rekao da Bošnjake niko nije čuvao i da je s njima razgovarao o tome ko mu je ubio suprugu. Dodao je da su ga zatvorenici pitali da li bi mogli ići raditi, nakon čega je dobio odobrenje od Boška Vukovića da ih vodi na radnu obavezu.

“Oni su išli sa mnom, prvi put dvojica, pa trojica… Nosili drva, kamen istovarali”, kazao je svjedok, napomenuvši da nisu imali pratnju.

Nakon izvjesnog vremena, kako je ispričao Mitrović, po zarobljenike je došao kombi s milicijom te je rečeno da “‘Turci’ idu na razmjenu”.

“Mrki me je zagrlio i kaže: ‘Gavrane, nećemo se vidjeti.’ Ja govorim: ‘Hoćemo, ideš na razmjenu’”, prisjetio se svjedok.

Mitrović je svjedočio na suđenju Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću. Oni su optuženi za genocid u Srebrenici zbog učešća u prisilnom premještanju, transportu, zarobljavanju, a neki od njih i u pogubljenju muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Prema Mitroviću, zarobljenici su otišli u Vlasenicu, a u kombiju su, osim njih, bili Milun Perendić i još jedan milicioner. Nakon što se kombi vratio, Mitrović je, kako je kazao, Perendića upitao gdje su odvedeni, ali nije dobio odgovor.

Svjedok je ispričao da je 20 ili 30 dana nakon toga bio u Vlasenici, te da je dvojicu zarobljenika od onih koji su ranije bili u Skelanima vidio na kamionu u Vlasenici. Na pitanje zašto u istrazi nije spominjao da ih je vidio u Vlasenici, svjedok je odgovorio da ga niko nije ni pitao.

Dodao je da je nakon rata razgovarao s Mrkijevim bratom te da mu je on rekao da nisu živi.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. decembar.

Albina Sorguč