Članak

Pantić i ostali: Mrtvog oca pronašao na ulici

30. Novembra 2017.12:05
Svjedok Tužilaštva BiH se prisjetio napada na selo Zaklopača kod Milića i trenutka kada je vidio leš svog oca na ulici.

Halid Hodžić je ispričao da je imao deset godina kada je u Zaklopači vidio ulazak maskiranih vojnika, a ubrzo nakon toga je počela pucnjava. Kako je kazao, s majkom i bratom pobjegao je u kuću komšije Alije Hamidovića, a otac je ostao iza njih.

Za vrijeme boravka u komšijinoj kući, rekao je svjedok, došle su dvije osobe s pokrivenim licima te su od Alije tražile da krene i da ponese ključeve od auta. Prema njegovim riječima, izašao je na ulicu kada se pucnjava utišala.

“Moj otac nije ušao s nama u kuću. On je ostao kod Edhemove kuće. Tu smo ga našli mrtvog, sjećam se te slike, a prvo smo vidjeli Aliju mrtvog… Okolo je bilo mrtvih. Kako smo išli glavnom ulicom, nailazili smo na mrtve”, opisao je Hodžić.

On se prisjetio kada je poslije rata s bratom i majkom posjetio kuću optuženog Nikole Lošića, dodavši da nikad nije čuo da je optuženi nešto uradio.

Tužilaštvo BiH tereti Lošica, s Radomirom Pantićem, Brankom Jolovićem, Milomirom Miloševićem i Nenadom Vukotićem, za učešće u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača.

Pantić je optužen u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići, Milošević kao aktivni policajac, dok su drugi optuženi bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Milorad Govedarica, bivši policajac iz Vlasenice, ispričao je da mu nije poznato ništa o dešavanjima u selu Zaklopača u maju 1992., kazavši da je kasnije čuo da su napad izvršili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) s područja Milića.

Prema njegovom svjedočenju, kada se desio napad u Zaklopači, postojao je SJB Milići, čiji je načelnik bio Rade Bjelanović, a komandir Pantić.

Odbrana Pantića svjedoku je rekla da se napad desio 16. maja 1992., te ga upitala da li i dalje tvrdi da je tada postojao SJB Milići, na šta je Govedarica kazao da ne može “ni da tvrdi, ni da opovrgne”.

Suđenje se nastavlja 14. decembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija