Članak

Akeljić i ostali: Pritvorenici radili, nisu imali povrede

27. Novembra 2017.13:51
U nastavku suđenja za ratni zločin počinjen na području Viteza, svjedoci Odbrane su ispričali da nisu vidjeli povrede na pritvorenicima u “Crnoj kući” u mjestu Kruščica.

Nakadašnji vozač saniteta u 325. brigadi Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Midhat Salkić je kazao da su mu kuća i sanitet bili blizu “Crne kuće” i da je viđao pritvorenike u dvorištu, te da su cijepali drva i radili po krugu. Prema njegovim riječima, pritvorenici su kopali za centralu, zajedno sa radnim vodom njegovog oca, koji je bio komandir.

Salkić je posvjedočio da su pritvorenici dolazili i do njegove kuće po vodu ili ih je njegov otac dovodio da beru grožđe, a “žena im je davala da jedu kukuruze”. Na upit da li je na pritvorenicima vidio povrede, svjedok je odgovorio negativno.

“Sigurno nisam, niti su mi momci izgledali da imaju tragove maltretiranja”, rekao je svjedok, dodavši da nije čuo da je zatvorenicima iko išta psovao ili da je čuo da su jaukali.

Svjedok je istaknuo da su i njegova djeca, koja su imala pet i dvije godine, ulazila u krug “Crne kuće”. Za optuženog Haskića svjedok je napomenuo da su se poznavali odranije jer su zajedno igrali fudbal. Jedne prilike, svjedok je, kako se prisjetio, bio u pratnji ranjenog dječaka, a u bolnicu u Zenicu ih je vozio optuženi Haskić. Svjedok i tehničar su se vratili, kako je pojasnio, dok je Haskić ostao kod majke u mjestu Počelica.

Šaban Haskić je optužen s Minetom Akeljićem, Senadom Bilalom, Hazimom Patkovićem i Šemsudinom Đelilovićem da su u periodu od jula do novembra 1993. učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti. Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade ABiH, te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici. Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Sezaija Muslimović, drugi svjedok Haskovićeve Odbrane na ovom suđenju i nekadašnji medicinski tehničar u sanitetu, kazao je također da nije vidio povrede na licima zarobljenih koji su bili u “Crnoj kući”. Ambulanta u kojoj je radio, kako je posvjedočio, bila je otvorena za sve stanovništvo, a jedne prilike je ukazivao i pomoć za pritvorenika koji je imao povredu noge. Kako se prisjetio, noga je sanirana, a onda je pritvorenik odveden u pratnji policajca.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. decembar.

Albina Sorguč