Članak

Kraljević i ostali: “Izgubi sve, samo nemoj obraz”

16. Novembra 2017.12:53
Svjedoci Odbrane Ivana Kraljevića, optuženog za ratni zločin počinjen u Ljubuškom, rekli su da u Vojno-istražnom zatvoru, gdje su bili zatvoreni Hrvati i Bošnjaci, nisu čuli ni vidjeli fizička maltretiranja zatvorenika.

Miro Moro je ispričao da je u septembru 1993. došao u zatvor u Ljubuškom i bio vođa jedne smjene stražara sve do početka decembra iste godine. Kada je došao, istakao je, upravnik zatvora je bio Ivica Kraljević.

“Kada sam došao u zatvor, Kraljević je rekao: ‘Sve možeš izgubiti, samo nemoj obraz’”, izjavio je Moro, pojasnivši da je optuženi upozoravao stražare da ne smije biti nasilja spram zatvorenika.

Svjedok je naglasio da su zatvorenici bili Hrvati, ali i Bošnjaci, kao pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), ali u civilnoj odjeći. On je dodao da nije čuo ni vidio fizička maltretiranja.

Zatvorenici su, kako je posvjedočio, dobrovoljno išli na rad u “Crveni krst” u Duhansku stanicu, odakle bi sa sobom donosili hranu i odjeću. Potvrdio je da su imali ljekarsku njegu, posjete porodice, kao i da su mogli telefonirati.

Za Slavka Skendera svjedok je kazao da je došao nakon što je on otišao iz zatvora, dok mu se niko nije žalio na Stojana Odaka ili Vicu Bebeka.

Uz Kraljevića, Skendera, Odaka i Bebeka, za ratni zločin u Ljubuškom optuženi su Mate Jelčić, Vinko Radišić i Dragan Miloš.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine bili upravnici Vojno-istražnog zatvora (VIZ), smještenog u zgradi policije u Ljubuškom, u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari. Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Mario Krmek, nekadašnji pripadnik brigade “Knez Domagoj”, ispričao je da je polovinom septembra 1993. godine u zatvoru u Ljubuškom proveo 15 dana jer nije išao na liniju.

Tada je upravnik, prema svjedoku, bio Kraljević.

Krmek je dodao da je tu bilo zatvoreno oko 30 Hrvata, te pripadnici ABiH, ali da su bili smješteni u različitim krilima. Negirao je da je vidio fizička maltretiranja.

Suđenje će se nastaviti 7. decembra, kada bi optuženi Kraljević trebao svjedočiti u svoju korist.

Lamija Grebo