Članak

Muminović i ostali: Inspektor se sjeća slučaja silovanja

7. Novembra 2017.11:46
Na suđenju trojici bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da se sjeća slučaja silovanja koji se desio 1993. godine, ali da se ne sjeća detalja.

Emir Kreho, bivši inspektor Centra službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo, rekao je da se ne može sjetiti krivične prijave iz augusta 1993. godine, ali da se sjeća slučaja silovanja.

“Sjećam se da je bio slučaj silovanja, ali se ne mogu sjetiti je li oštećena bila maloljetna, te je li se slučaj vodio protiv pripadnika Desete brdske brigade ABiH”, kazao je Kreho.

Pojasnio je da ovaj slučaj nije vođen kao ratni zločin, nego kao krivično djelo silovanja i da ne zna kako je sve završeno.

Kreho je napomenuo da na krivičnoj prijavi stoji da ju je on obradio samo jer većina inspektora u ratnom periodu nije imala iskustva, pa im je on služio kao savjetnik.

Tužilaštvo BiH tereti Elvira Muminovića, Samira Kešmera i Mirsada Menzilovića, bivše pripadnike ABiH, da su u maju 1993. silovali i seksualno zlostavljali maloljetnu osobu, nanijevši joj teške fizičke i psihičke povrede. Prema optužnici, Muminović je na ulici, naoružan pištoljem, prišao djevojci srpske nacionalnosti, prisilno je zarobio i odveo u jedan stambeni objekat, gdje su optuženi počinili višestruko mučenje, zlostavljanje i premlaćivanje maloljetne žrtve.

Na ovom ročištu Tužilaštvo BiH je uložilo set dokumentacije koja upućuje na vojnu pripadnost optuženih ABiH, kao i matične i jedinične kartone.

U spis su uložene i krivične prijave Okružnog vojnog suda i tužilaštva Sarajevo iz 1993. godine.

“To su dokazi da je 1993. godine protiv optuženih pokrenut istražni postupak zbog krivičnog djela silovanja, koji je obustavljen”, pojasnila je tužiteljica Marijana Čobović.

Suđenje se nastavlja 5. decembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija