Članak

Vlasenko Rade i ostali: Adem odveden iz Trnopolja i ubijen

3. Novembra 2017.13:20
Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je čuo kako mu je sin odveden iz logora Trnopolje i ubijen.

Šabo Filović je rekao da je u maju, ne mogavši se sjetiti koje godine, s porodicom bježao iz Kamičana kod Kozarca i uhvaćeni su u mjestu Sivci. Pojasnio je da su mu supruga, kćerke, unuci i sin Adem bili odvedeni u Trnopolje, druga dvojica sinova u Omarsku, a on lično i još jedan sin u Keraterm.

Nakon tri i po mjeseca, svjedok je, kako je izjavio, došao u Trnopolje, gdje je od supruge saznao da mu je sin Adem odveden da tovari drva i ubijen. Filović je objasnio da je njegova supruga vidjela odvođenje sina.

Svjedok je dodao da je supruga od izvjesnog Mujkanovića, koji je tada također odveden, čula da su bili postrojeni i da “se zapucalo”. Mujkanović se, kako je kazao Filović, uspio spasiti i vratiti u Trnopolje, te ispričati njegovoj supruzi da je Adem ubijen.

“Njega nema, ne znam ko ga je ubio, kad bih znao, ja bih njega teretio”, rekao je Filović, dodavši da je čuo da je Adem ubijen u Brđanima, a da je njegove posmrtne ostatke pronašao na groblju Pašinac (općina Prijedor).

Rade Vlasenko, Drago Končar i Milan Krupljanin su optuženi da su u periodu od kraja maja do polovine augusta 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva na području Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor. Vlasenko, Končar i Krupljanin optuženi su za ubistva osam osoba na području Kozarca i Prijedora, među kojima su i žrtve starije životne dobi.

Optuženom Vlasenku na teret je stavljeno da je iz logora Trnopolje odveo trojicu civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bio i Adem Filović, koji je ubijen.

Druga svjedokinja, inicijala I.A. je kazala kako je krajem maja 1992. godine iz Barakovca kod Kozarca s djecom i drugim stanovništvom bježala od srpske vojske, a da je njen suprug ostao s roditeljima jer su se teže kretali.

Kasnije, ona je saznala da su suprugovi roditelji ubijeni, kao i roditelji izvjesnog Alukića, te da se to dogodilo isti dan.

Suđenje će se nastaviti 17. novembra.

Lamija Grebo