Članak

Postupak protiv Vejzovića ne počinje iznova

3. Novembra 2017.16:42
Nakon što je vještak medicinske struke utvrdio da je Kahro Vejzović, optužen za zločine počinjene u Stuparima kod Kladnja, sposoban da prati suđenje, na statusnoj konferenciji dogovoreno je da postupak protiv njega neće počinjati iznova, već da će se prihvatiti svi ranije izvedeni dokazi.

Od decembra 2015. godine postupak protiv Vejzovića bio je u stanju mirovanja zbog njegovog zdravstvenog stanja, a Tužilaštvo BiH i Vejzovićeva Odbrana su se složili da se dokazi koji su već provedeni samo prihvate.

Vejzoviću se prvobitno sudilo sa Safetom Mujčinovićem, Selmanom Busnovom, Nusretom Muhićem, Zijadom Hamzićem, Ramizom Halilovićem, Nedžadom Hodžićem i Osmanom Gogićem, koji su prvostepenom presudom oslobođeni optužbe za ratne zločine počinjene na području Kladnja u periodu od maja 1992. do jula 1993. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Vejzovića da je od juna do septembra 1992. godine, kao pripadnik policije, mučio, maltretirao i zlostavljao muškarce srpske nacionalnosti.

Optužen je da je mučio zarobljene srpske civile udarajući ih pesnicama u glavu i po genitalijama, čizmama, palicom i kundakom puške, stavljajući im pištolj i nož pod grlo, te prijeteći im i prisiljavajući ih da jedu papir.

Naredno ročište je zakazano za 22. novembar, kada će biti saslušan jedan svjedok.

Albina Sorguč