Članak

Milovanović: Mještani se plašili jedinica iz Srbije

1. Novembra 2017.13:11
Na suđenju Slavku Milovanoviću za zločin počinjen u srebreničkom selu Rešagići, svjedok Državnog tužilaštva kazao je da nije čuo da je optuženi učestvovao u napadu na ovo selo, niti da je nekoga maltretirao.

Duško Mandić je ispričao kako je bio policajac pri policijskoj stanici u Skelanima do ranjavanja početkom maja 1992. godine, te da je nakon toga vojno angažovan u jedinicu koja je imala sjedište u Skelanima.

Dodao je da je čuo da je došlo do napada u selu Rešagići, ali da nije čuo da je optuženi Milovanović učestvovao u tom napadu. On je napomenuo i da nije čuo da je optuženi sprovodio zarobljene cilivile prema policijskoj stanici, niti da je likvidirao ili naredio da neko bude likvidiran.

Mandić je pojasnio da je Milovanović bio u rezervnom sastavu policije, te da nije mogao nikome naređivati.

Svjedok je potvrdio da su “dobrovoljci” koji su bili u Skelanima stvarali nemir među srpskim i bošnjačkim stanovništvom.

Tužilaštvo BiH tereti Milovanovića da je sudjelovao u napadu na selo Rešagići i naredio paljenje kuća, iz kojih su žene i djeca bili primorani izaći. Prema optužnici, napad na Rešagiće se desio 8. maja 1992. godine, a Milovanović je bio pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Skelani.

U optužnici se navodi da je od aprila do augusta 1992. izvršen široki i sistematični napad vojnih, policijskih i paravojnih formacija Republike Srpske, uz podršku artiljerijskog djelovanja Jugoslovenske narodne armije (JNA), koji je za posljedicu imao ubistvo 40 i protjerivanje oko 1.000 Bošnjaka s područja Skelana.

Drugi svjedok Zlatan Marčeta je rekao da je Skelane napustio u maju 1992. godine, ali da su prije toga dolazile jedinice iz Srbije, koje su “radile šta su htjele”.

Svjedok je naveo da mu nije poznato šta se desilo u Rešagićima, kao i da nema saznanja da je optuženi palio kuće u ovom selu. Kazao je i da nije čuo da je optuženi nekoga ubio.

Suđenje će se nastaviti 15. novembra.

Lamija Grebo