Članak

Sakoč: Poklanjanje vjere oštećenoj

31. Oktobra 2017.14:42
Tužilaštvo BiH je zatražilo da Edinu Sakoču bude povećana sedmogodišnja zatvorska kazna za ratni zločin počinjen u Čapljini, ukinut oslobađajući dio presude ili održano novo suđenje.

S druge strane, Odbrana smatra da njihov branjenik treba biti oslobođen svih optužbi ili da mu se ponovno sudi.

Sakoč, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osuđen je na sedam godina zatvora zbog učešća u ubistvima dvije civilne osobe srpske nacionalnosti počinjenim 1992. u mjestu Počitelj (općina Čapljina). Istom presudom je oslobođen krivice za silovanje jedne osobe.

Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu zbog povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te krivične sankcije.

Iznoseći žalbu, tužilac Stanko Blagić je rekao da je za ne povjerovati da u presudi nije utvrđena ni jedna otežavajuća okolnost za Sakoča, dok je nekim olakšavajućim dat preveliki značaj.

Blagić smatra da je nejasno u presudi zašto se ne vjeruje oštećenoj, koja tvrdi da ju je Sakoč silovao.

Braniteljica Tatjana Savić je kazala da oštećenoj vjera nije poklonjena jer ni jednim drugim dokazom nije potvrđen njen iskaz, a od četiri ranije izjave koje je davala, u tri ne spominje silovanje. U presudi, rekla je Savić, nema opisa radnje optuženog koja ulazi u krivično djelo ubistva, dodavši da nije obrazloženo ni zašto je Sud “intervenisao u činjeničnom opisu”.

Kaznu zatvora od sedam godina Savić smatra, kako je kazala, vrlo visokom.

Odluku o žalbi Apelaciono vijeće će donijeti naknadno.

Lamija Grebo