Članak

Pažin: Priče o progonu žena ka Blagaju

26. Oktobra 2017.16:04
Svjedok Državnog tužilaštva rekao je da je čuo kako je optuženi Mile Pažin učestvovao u protjerivanju civila s područja Stoca.

Mahmut Hodžić, nekadašnji pripadnik Civilne zaštite u Stocu, izjavio je da se pričalo kako je Pažin protjerivao žene ka Blagaju.

“Mislim da su postojale neke priče da je učestvovao u onome kada skupe žene na mjesto, potrpaju ih u kamione i gone ih na Bunu da idu prema Blagaju”, kazao je svjedok i dodao da je čuo da su žene bile zatvorene u Koštanoj bolnici, Popravnom domu, te u Osnovnoj školi u Đulićima.

Mile Pažin i Ivica Marković su optuženi da su, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), hapsili, fizički i psihički maltretirali civile, žene, djecu i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Branko Šotra” u Crnićima, a koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan mahali.

Zajedno s njima, optuženi su Vide i Josip Krešić, bivši pripadnici HVO-a, kojima je na teret stavljeno da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u Koštanoj bolnici u Stocu.

Hodžić je naveo i da se Pažin polovinom 1992. godine priključio Civilnoj zaštiti, ali da je nakon mjesec ili dva “svaki dan manje dolazio”. Dodao je da je kasnije čuo kako je Pažin odnio dokumentaciju i pisaću mašinu iz Civilne zaštite.

Na ovom ročištu su trebala biti ispitana još dva svjedoka, ali jedan nije došao zbog bolesti dok je utvrđeno da je drugi imao mjere zaštite pred Haškim sudom.

Suđenje će se nastaviti 23. novembra.

Lamija Grebo