Članak

Kraljević i ostali: Logoraš se zahvalio optuženom

26. Oktobra 2017.13:32
Prvi svjedoci Odbrane Ivana Kraljevića su rekli da su se uslovi u zatvoru u Ljubuškom popravili nakon što je optuženi imenovan za upravnika, te da im je pomagao dok su bili tamo.

Svjedoci Smajo Ugarak te Semir i Jusuf Hasanagić su naveli da su 17. jula 1993. godine s područja Prozora dovedeni u zatvor u Ljubuškom. Istakli su da je tada upravnik bio izvjesni Prlić te da su bili loši uslovi.

“Kada je Kraljević došao, tada je svakom bilo dobro”, izjavio je Ugarak, dodavši da je na rad išao samo ako je htio i da je mogao donositi hranu.

Svjedok je naglasio da je mogao telefonirati ocu kada su na dužnosti bili Kraljević i Miloš, kao i da je otac došao po njega kod Kraljevića, nakon čega je svjedok otišao iz Ljubuškog.

Za zločine počinjene u Ljubuškom, uz Kraljevića se terete Mate Jelčić, Slavko Skender, Stojan Odak, Vice Bebek, Vinko Radišić i Dragan Miloš.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine bili upravnici Vojno-istražnog zatvora (VIZ), smještenog u zgradi policije u Ljubuškom, u kojem je bilo zatvoreno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari. Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Semir Hasanagić je ispričao da je iz zatvora u Ljubuškom bio prebačen u Dretelj, gdje je “doživio pakao”. Nakon što je Kraljević došao za upravnika, Hasanagić je, kako je kazao, vraćen u Ljubuški.

Svjedok je istakao da se nije moralo ići na rad i da su zatvorenici mogli telefonirati.

“Ovom prilikom zahvaljujem se tim ljudima kao roditeljima”, rekao je svjedok.

Treći svjedok Jusuf Hasanagić je pojasnio da ga je Kraljević vratio iz Vitine da bi bio s braćom u Ljubuškom. Kako je kazao, prilikom donošenja hrane s rada u duhanskoj stanici, Dragan Miloš ni drugi nisu dozvoljavali da mu se pretresaju kese.

Hasanagić je potvrdio da je uz pomoć Kraljevića i Miloša “nabavio papire” i otišao u inostranstvo. Negirao je da je te usluge ikome platio.

Semir i Jusuf Hasanagić su naglasili da u zatvoru u Ljubuškom nisu bili tučeni, te da im je bila pružena zdravstvena njega.

Suđenje će se nastaviti 16. novembra.

Lamija Grebo