Članak

Presuda Mati Baotiću 3. novembra

20. Oktobra 2017.15:46
Nakon iznošenja završnih riječi na obnovljenom suđenju Mati Baotiću za zločine počinjene u Orašju, Apelaciono vijeće zakazalo je izricanje presude za 3. novembar.

Tužilac Milanko Kajganić je u završnom izlaganju rekao kako je Državno tužilaštvo dokazalo da je optuženi počinio djela koja mu se stavljaju na teret, kao i da je njegovim radnjama dostignut prag nečovječnog postupanja.

Advokatica Irena Pehar je istakla da nije dokazano da je Baotić počinio ratni zločin. Pojasnila je da se ne može utvrditi doprinos optuženog u nečovječnim radnjama, niti da je dosegnut prag nečovječnog postupanja.

“Nisam sklon ovim djelima. Nisam počinio ova djela što mi se stavljaju na teret”, kazao je Baotić.

U junu ove godine Apelaciono vijeće je uvažilo žalbu Tužilaštva BiH i odredilo održavanje ponovljenog suđenja Baotiću. Istodobno su odbačene žalbe Tužilaštva BiH i Odbrane na osuđujući dio presude, zbog čega je Baotić osuđen na deset godina zatvora.

Baotić je proglašen krivim da je, kao komandir drugog odjela Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), silovao Mariju Tunde-Benković te zaštićene svjedokinje S-4 i S-5, kao i da je maltretirao Jovana Cvijanovića dok je bio zatvoren u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali (općina Orašje) i to udarajući ga “metalnim lancem za pse”.

On je bio oslobođen optužbi da je nanosio tešku fizičku i psihičku bol, maltretirao i premlaćivao veći broj civila 1992. godine. Za ovaj dio presude Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu Tužilaštva BiH.

Obnovljeno suđenje Baotiću počelo je krajem septembra ove godine.

Lamija Grebo