Članak

Nanić i ostali: Udarci drškom od metle

16. Oktobra 2017.15:48
Svjedok Državnog tužilaštva rekao je na suđenju za zločine u Bužimu da ga je vojni policajac Vahid Bajraktarević tukao drškom od metle.

Safet Džaferović je ispričao da su njega i još pet osoba u noći sa 2. na 3. mart 1995. godine, zarobili pripadnici Armije BiH i odveli u mjesto Hajrat kod Velike Kladuše, gdje je tučen nekoliko sati. Potom su, kako je ispričao, prebačeni ispred podrumskih prostorija hotela “Radoč” u Bužimu gdje ih je dočekao uniformisani vojnik s bijelim opasačem, za kojeg je svjedok kasnije saznao da se zove Mehmed Alešević.

Nakon nekog vremena, prema riječima Džaferovića, dolazi grupa od osam do deset vojnih policajaca koji su ih ispitivali, a potom tukli.

“Uglavnom su tukli policijskim palicama, nogama, šakama. Tukli su sviju. Mene su tukli drškom od brezove metle − Vahid Bajraktarević, Samir Isaković i ‘Živica’. Tukli su po svim dijelovima tijela. Dugo je tuča trajala. Mene je tad tukao Vahid. Striktno se usredočio na mene”, posvjedočio je Džaferović.

On se prisjetio trenutka kada mu je Bajraktarević dao dršku od metle te ga natjerao da udara drugog zatvorenika Derviša Ponjevića. Prema svjedoku, Bajraktarević nije bio zadovoljan udarcima, pa je ponovo uzeo dršku i nastavio tući dok Džaferović nije pao unesvijest.

Bajraktareviću se sudi skupa sa Zijadom Nanićem, Esadom Kudelićem, Senadom Salkićem, Hasanom Mustafićem, Nedžadom Bapićem te Samirom i Huseinom Isakovićem za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima koji su bili zatočeni u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

U optužnici se navodi da je Nanić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Svjedokinja Sabira Purić je ispričala da je od vojnika saznala da je njen suprug Senad Purić početkom 1995. zarobljen na lokalitetu Latića glavica kod Velike Kladuše, nakon čega je odveden u Bužim.

“Niko mi nije rekao da je ubijen… U komandi, naš komšija me pita što ga tražim. Kaže: ‘Pa tvoj Senad je ubijen. Njega su ubili u bužimskom zatvoru’”, ispričala je ona.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. novembar.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija