Članak

Akeljić i ostali: Optuženi Haskić će svjedočiti u svoju korist

9. Oktobra 2017.12:21
Na statusnoj konferenciji na suđenju za ratni zločin počinjen u objektu “Crna kuća” u Kruščici (općina Vitez) najavljeno je da će drugooptuženi Šaban Haskić svjedočiti u svoju korist.

Odbrana prvooptuženog Mineta Akeljića je kazala da će u narednom periodu saslušati još dva zaštićena svjedoka, te je najavila mogućnost vještačenja objekta “Crna kuća” u Kruščici, a po vještaku građevinske struke.

Za saslušanje zaštićenih svjedoka, kako su rekli, trebat će im oko tri sata.

Odbrana drugooptuženog Šabana Haskića je predložila izlazak na lice mjesta, kako bi se mogla vidjeti udaljenost objekta “Crna kuća” od ulice, te šta se može vidjeti iz prostorija gdje su bili zatvoreni civili. Najavljeno je i svjedočenje optuženog Haskića i još 11 svjedoka.

S jednog dijela statusne konferencije javnost je bila iskučena zbog dogovaranja mjera zaštite za svjedoka Tužilaštva BiH.

Akeljić, Haskić, Senad Bilal, Hazim Patković i Šemsudin Đelilović su optuženi da su u periodu od jula do novembra 1993. učestvovali u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima hrvatske nacionalnosti.

Kako se navodi u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Suđenje se nastavlja 16. oktobra.

Emina Dizdarević Tahmiščija