Članak

Tepić i ostali: Tužilaštvo BiH treba selektovati dokaze

2. Oktobra 2017.16:34
Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, Tužilaštvo BiH je uložilo oko 40 materijalnih dokaza, među njima i dokumente koji se odnose na period nakon 1992. godine, čemu se Odbrana usprotivila jer izlaze izvan vremenskog okvira optužnice.

Tužilac Mersudin Pružan je u spis uložio niz dokumenata kojima želi dokazati da je Savo Tepić bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kotor-Varoš. Nebojša Pantić, branilac optuženog Tepića, naveo je da Odbrana ne spori funkciju Tepića, ali da prigovara na određene dokumente jer je riječ o fotokopijama.

Među uloženim dokazima su i dopisi SJB-a Kotor-Varoš upućeni Centru javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka s podacima o oduzetom oružju u ovom gradu za period juni – decembar 1992. godine. Uložena je depeša od septembra 1992. u kojoj Tepić, tadašnji načelnik, traži od CJB-a Banja Luka uputstva o postupanju u slučajevima iseljavanja lica.

Odbrane su prigovorile na niz dokumenata, među kojima su i spiskovi radnika stanice policije Kotor-Varoš te izvještaji o radu za 1994. i 1993. godinu, jer izlaze van vremenskog okvira optužnice.

Kao dokaz, Pružan je uložio i mapu Kotor-Varoši sa oznakama srpskih, muslimanskih i hrvatskih sela, na koje je Odbrana Tepića uložila prigovor autentičnosti.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić je rekao da bi Tužilaštvo trebalo “napraviti selekciju dokaza”.

“Imate predloženih 14 mapa Kotor-Varoši. Imam osjećaj da samo trpate dokaze. Ja stvarno ne znam čemu to, i molim vas da za naredno ročište uradite selekciju”, kazao je Božić.

Savi Tepiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću, Iliji Kurušiću i Radojku Keveroviću sudi se za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši u periodu od aprila 1992. do kraja te godine.

U optužnici stoji da je Tepić bio načelnik SJB-a, Vujičić, Maksimović i Keverović policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Suđenje se nastavlja 16. oktobra.

Džana Brkanić