Članak

Presuda Saši Savinoviću 30. oktobra

2. Oktobra 2017.17:02
Nakon što je Odbrana Saše Savinovića u završnoj riječi zatražila donošenje oslobađajuće presude za zločine počinjene u Mostaru, Sudsko vijeće je presudu zakazalo za 30. oktobar.

Savinovićeva advokatica Azra Smajović je izjavila da Državno tužilaštvo nije dokazalo krivicu njenog klijenta, zbog čega treba biti donesena oslobađajuća presuda.

Savinović se također obratio Sudskom vijeću kazavši da već dvije godine “psihički ludi”.

“Pomogao sam puno ljudi u Mostaru koliko sam mogao i stvarno mi je preteško”, rekao je Savinović.

Analizirajući saslušane svjedoke, Odbrana je istakla da u iskazu svjedokinje S-1 ima puno kontradiktornosti, te se dovodi u pitanje njen kredibilitet.

Advokatica Smajović je navela da se svjedočenje S-1 ne podudara s iskazima Marice Milović i kćerke ubijene Nade Frenjo – Elvirom Stojić.

Stojić je, kako je istakla Smajović, prvi put čula da se Savinović dovodi u vezu s ubistvom njene majke nakon podizanja optužnice. Istaknuto je i da su svjedoci govorili da se majka optuženog družila s Nadom Frenjo.

Tužilaštvo BiH je optužilo Savinovića da je u periodu od maja do kraja 1993. godine, kao pripadnik Antiterorističke grupe “Kažnjenička bojna – Benko Penavić” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao u ubistvima i prisilnom preseljenju civilnog bošnjačkog stanovništva na području Mostara.

Prema optužnici, Savinović je, s još trojicom vojnika HVO-a, 15. jula 1993. upao u stan Nade Frenjo, u kojem se nalazilo još nekoliko osoba bošnjačke nacionalnosti, a među njima i jedna beba. Kako je navedeno, pripadnici HVO-a su iz stana izveli pet osoba, od kojih se jedna uspjela spasiti. Tijela ostale četiri žene, među kojima je bila beba, nađena su, otprilike pola sata kasnije, na Bijelom brijegu.

Po drugoj tački optužnice, Savinović je upao i u stan porodice Harmandić. Nasilno ih je izveo iz stana, te, kako se dalje navodi u optužnici, odveo na liniju koja je razdvajala HVO i Armiju BiH (ABiH) i pucajući oko i iznad njih, natjerao ih je da bježe na stranu grada pod kontrolom ABiH.

Svjedoci Odbrane, kako je kazala Smajović, govorili su o optuženom kao o dobrom i finom mladiću, djetetu iz miješanog braka, te istakla kako je i sam optuženi rekao da nije znao koje je nacionalnosti dok nije rat počeo.

Smajović je rekla da su svjedoci Odbrane potvrdili da je optuženi nosio zelenu uniformu, što potvrđuje i fotografija iz ljeta 1993. godine.

Sudsko vijeće je presudu zakazalo za 30. oktobar.

 

Lamija Grebo